Ana səhifə

Vremenska prognoza za idućih deset dana


Yüklə 8 Kb.
tarix08.05.2016
ölçüsü8 Kb.
VREMENSKA PROGNOZA ZA IDUĆIH DESET DANA (20. VELJAČE – 1. OŽUJKA)
sugestija za naslov: KIŠA U NEDJELJU I OKO UTORKA
Nakon ciklonalnog, vjetrovitog, a na kontinentu i snježnog početka veljače, zadnjih je tjedan dana donijelo stabilno anticiklonalno vrijeme. Tlak zraka je u srijedu porastao do visokih 1035 hektopaskala. Stabilna anticiklona donijela je svježa jutra i tople sredine dana uz mnogo sunčanog vremena. Najniža tjedna temperatura u Zadru se spustila do 2°C, a na aerodromu u Zemuniku do -4°C. Maksimalne vrijednosti su se popele do čak 16 na aerodromu i 17°C u Zadru, koliko je izmjereno u utorak. Temperatura mora iznosi oko 10°C.
Anticiklona koja je donijela tjedan dana stabilnog vremena je u slabljenju. Sa sjeverozapada se istovremeno kontinentu približila atlanska ciklona koja će u subotu u Genovskom zaljevu inicirati stvaranje sekundarnog središta niskog tlaka. Ova će se ciklona tijekom nedjelje preko Apenina premještati prema Jadranu i donijeti promjenu vremena. Utjecaj novog ciklonalnog polja se može očekivati sredinom idućega tjedna, što znači da za sad nema duljeg stabilnog razdoblja pred nama, poput tjedna koji je za nama.

VIKEND
Već danas očekujemo umjeren porast naoblake ali i dalje suho vrijeme uz sunčana razdoblja. Vjetar će biti slab, promjenjiva smjera. U noći će zapuhati slabo do umjereno jugo. Najviša temperatura zraka će doseći oko 12 ili 13 Celzijevih stupnjeva. Sutra još više oblaka, a mjestimice može biti i kratkotrajne kiše. Jugo će pojačati na pojačano i jako, a temperatura zraka će porasti za stupanj do dva. Oblačno i kišovito vrijeme bit će tijekom nedjelje. Zapuhat će istočni vjetar i bura. Bura će u podvelebitskom području biti nakratko vrlo jaka i olujna uz moguće orkanske udare. Temperatura zraka se neće bitnije mijenjati.

IDUĆI TJEDAN
U ponedjeljak će doći do kidanja naoblake i duljih sunčanih razdoblja. Bura će oslabiti i prestati do kraja dana. U utorak će ponovo zapuhati jugo uz porast naoblake, a do kraja dana vjerojatno i kišu. U srijedu će sa sjeverozapada preko Jadrana prijeći hladna fronta, pa očekujemo pad temperature, novu jaku buru, a od četvrtka i dosta sunčanog vremena. Prohladna jutra i dnevne temperature nešto iznad 10°C, uz slabljenje vjetra najvjerojatnije se može očekivati prema vikendu.

VREMEPLOV


27.2.1830. najstariji izmjereni podaci temperature objavljeni u Hrvatskoj

PUČKA POSLOVICA TJEDNA


"Sunča li se mačka u veljači, u ožujku će opet za peć"

OKVIR: Prije 6 godina snijeg do otoka


Ovoj su cikloni prethodili vrlo hladni i stabili dani. Dok većina ciklona putuje sa zapada prema istoku, ova je imala gotovo meridionalno gibanje, približno sa sjevera prema jugu. Kada se ciklona i pripadajuća joj hladna fronta sa sjevera spustila nad Jadran ona se počela produbljivati. Oko ponoći, 18. veljače, frontalni sustav je bio nad Dalmacijom. Streloviti pad temperature se dogodio u petnaestak minuta. Temperatura zraka se naglo spustila s 10°C na 0°C. Počeo je padati gust snijeg, a zapuhala je jaka i olujna bura. U nekoliko sati padanja, Zadar je zabijelilo prosječnih 8cm snijega.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət