Ana səhifə

Turk: s sodelavci se bom boril, da bi čim manj prizadeli programe Ljubljana, 24. februarja (sta) Ko je minister Žiga Turk V novi vladi prevzel združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport


Yüklə 7.74 Kb.
tarix08.05.2016
ölçüsü7.74 Kb.
Turk: S sodelavci se bom boril, da bi čim manj prizadeli programe

Ljubljana, 24. februarja (STA) - Ko je minister Žiga Turk v novi vladi prevzel združeno ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, je naletel na ogorčene kulturnike. Minister Turk zagotavlja, da kulturne vsebine vsled združitve ne bodo trpele, privarčevali pa bodo pri inštitucijah. Skrb za področje knjige ne bo več pod okriljem agencije, vrača se na ministrstvo.

Minister Turk je za STA dejal, da je zadeva glede samostojnega ministrstva za kulturo zaključena. Ob tem je zagotovil, da bo skrb za kulturo "natančno taka ali pa še boljša, kot je bila v preteklosti".

Po njegovem mnenju je potrebno na kulturo sicer gledati kot na temelj slovenske preteklosti, državnosti, samobitnosti in identitete, vendar mora imeti tudi vlogo v prihodnosti. Ena od prednosti združenega ministrstva je po njegovi presoji ta, da se povežeta ustvarjalni, mehki, umetniški pol in tisti bolj znanstven, racionalen pol. Združitev pomeni, "da bomo sposobni delati vrhunske stvari v Sloveniji, tudi na gospodarskem področju".

Na vprašanje, ali v prid združitvi pričajo kakšne analize, raziskave, je Turk odgovoril, da je problem po različnih evropskih državah rešen različno, veliko jih je, kjer kultura ni samostojna, nekaj je takih, kjer je. Videli bomo, kako bo, je dejal minister ter ob tem opozoril, da resor ni samo minister, temveč kako je organizirana skrb za tovrstno dejavnost. Turk upa, da bo združitev ministrstev pripomogla k temu, da se bo delalo bolje, kot se je delalo doslej.

Superminister, kot ga imenujejo, napoveduje, da se bo v kratkem srečal tudi s predstavniki organizacij, ki nasprotujejo ukinjanju samostojnega ministrstva za kulturo ter da pričakuje konstruktiven dialog. Ob tem mu bo pomagal državni sekretar na ministrstvu Aleksander Zorn, ki ga je Turk označil za človeka z izkušnjami in ugledom v kulturnih krogih.

Turk je vnovič zanikal podatek, da naj bi subvencije za kulturo zmanjšal za 50 odstotkov, toda ob tem opozarja, da nas varčevanje v državi čaka povsod. "V tej luči se bom s sodelavci boril za to, da bi čim manj prizadeli programe, tiste učitelje, ki delajo z otroki, tiste raziskovalce, ki raziskujejo, profesorje, ki učijo, kulturnike, ki izvajajo program. Poskušali bomo prihraniti na vseh teh vmesnih delih, inštitucijah, ki sicer pomagajo pri organizaciji, da se denar razporedi, kontrolira," je napovedal minister.

Številni, ki so profesionalno povezani s knjigo, so se ob tem spraševali, kakšna bo usoda Javne agencije za knjigo RS. "O tej stvari sem se dal malo podučiti in povedali so mi, da sta za področje knjige nekaj let nazaj skrbela eden ali dva človeka, zdaj jih je na agenciji za knjigo osem. Če gre za samostojno agencijo, potem ni ambicija, da bi bilo ljudi vedno več, ambicija je, kaj bi vse delali. Agencijo za knjigo bomo torej priključili nazaj ministrstvu in upam, da boste vsi zelo natančno pazili, da bomo držali besedo, da se bo dejavnost agencije ohranila," je pojasnil minister.

Ena od prioritetnih nalog, tudi minulega ministrovanja, je bila modernizacija javnega sektorja. Prejšnja ministrica Majda Širca je v razpravo in pripravo vključila različne skupine, dobro je sodelovala z nevladniki. Turk tudi v tem primeru napoveduje, da se bo srečal s pripravljalno skupino, ki mu bo predstavila dosedanje rešitve, ki bodo podlaga za nadaljnje delo. "Zavedam se, da so v tem sektorju potrebne spremembe, da ga je potrebno modernizirati, vse v luči tega, da čim več sredstev usmerimo v program, v kulturno ponudbo ter da smo pri tem čim bolj racionalni pri uradniškem aparatu," je povedal Turk.

Vprašanje, ki se dotika vseh resorjev, ki jih vodi Turk, je tudi, kaj se bo zgodilo z gradnjo novega NUK in umetniških akademij. Turk je pri napovedih previden. V prvi vrsti se zavzema "za eno samo listo pripravljenih projektov, ki bi šli v črpanje sredstev takoj, ko bodo pripravljeni". Tako bi lahko po Turkovih besedah 100- odstotno črpali evropska sredstva, ki so, kot je dejal, pravzaprav še edina, iz katerih si bomo v prihodnje lahko privoščili investicije.

Kljub vsemu Turk meni, da nad projektom NUK ne gre obupati: "Načrti so, novi razpis za NUK teče, upam, da se bodo stvari gospodarsko premaknile, obrnile na bolje in ko se bodo, si bomo želeli to tudi na nek način proslaviti in postaviti na eni strani uporaben objekt, ki je hkrati spomenik slovenski samozavesti, kulturni, politični samostojnosti, to bi se mi zdelo primerno. Plečnik je postavil prvi NUK, ko smo se Slovenci nekako postavljali na zemljevid. Stopnišče v njegovom NUKu je pot iz teme proti svetlobi. Kot samostojna država smo na soncu tudi politično in čas je, da tudi v Ljubljani pridemo do novega markantnega, modernega kulturnega objekta, ki ga od Cankarjevega doma še nismo dobili."Pod okrilje Turkovega ministrstva sodijo tudi mediji. Koalicija je napovedala, da bo preverila javni interes na področju medijev. In kaj to natančno pomeni? "To recimo pomeni, da se uredi vprašanje lokalnih televizijskih postaj, da se preveri, koliko javne televizije je v javnem interesu, katere lokalne radijske postaje so v javnem interesu.... Osnovni javni interes v zvezi z mediji pa je, da so mediji, novinarji resnicoljubni. Če je temu tako, potem vsa ostala vprašanja okrog lastništva, nevtralnosti in uravnoteženosti odpadejo. Ali lahko tu minister sploh kaj naredi, ne vem, tukaj lahko največ naredijo novinarji sami in prepričan sem, da je velika večina resnicoljubnih. Sicer pa sem že na dan, ko sem prevzel funkcijo, dejal, da glede lastništva medijev ne sme biti megle." meni minister.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət