Ana səhifə

Recomandări în caz de incendiu pentru construcţii de îNVĂŢĂMÂNT


Yüklə 24.68 Kb.
tarix10.05.2016
ölçüsü24.68 Kb.


RECOMANDĂRI ÎN CAZ DE INCENDIU

PENTRU CONSTRUCŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNTPăstraţi-vă calmul


Anunţaţi incendiul


Telefon serviciu voluntar pentru situaţii de urgenţă nr._______________

sauCINE anunţă?

CE s-a întâmplat?

UNDE s-a întâmplat?

Salvaţi persoanele aflate în pericol


Urmaţi căile de evacuare marcate. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a pune la adăpost documente de valoare. Viaţa dumneavoastră are o valoare mult mai mare.


ATENŢIE !

Nu folosiţi ascensorul

Îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător
981

112

Numărul de telefon al serviciului profesionist pentru situaţii de urgenţăRECOMANDĂRI ÎN CAZ DE INCENDIU

PENTRU CONSTRUCŢII DE ÎNVĂŢĂMÂNT (preşcolari)


Păstraţi-vă calmul
Nu vă ascundeţi


Ascultaţi sfaturile educatoarelor. Urmaţi educatoarele ţinându-vă de mânuţe. Nu daţi drumul la mână. Dacă un coleg a dat drumul la mână anunţaţi educatoarele.
Urmaţi aceste semne până în ajungeţi în curte. Nu vă întoarceţi spre locurile în care se manifestă incendiul pentru a pune la adăpost documente de valoare. Viaţa voastră are o valoare mult mai mare.


Când aţi ajuns în curte îndreptaţi-vă spre locul de adunare marcat corespunzător. Aici educatoarele fac prezenţa.Aşteptaţi în linişte serviciile profesioniste pentru situaţii de urgenţă.

Deoarece copii preşcolari nu ştiu să citească, educatoarele le prezintă şi explică fiecare imagine. Explicaţiile sunt însoţite de exerciţii demonstrative. Se recomandă ca la această lecţie să fie prezent şi un pompier cu echipamentul de intervenţie (inclusiv aparatul de protecţie respiratorie).
Construcţii de învăţământ
Reguli privind apărarea împotriva incendiilor:
a.-Căile de acces, intervenţie şi evacuare a persoanelor şi bunurilor în caz de incendiu se marchează în conformitate cu cerinţele normative şi se menţin libere.
b.-Lucrările de termoprotecţie/ignifugare a elementelor combustibile din structura construcţiilor se vor executa cu personal atestat.
c.-Golurile din elementele de construcţie cu rol de compartimentare trebuie să fie protejate corespunzător.
d.-În laboratoare, ateliere etc. se introduc numai materialele didactice (substanţe, reactivi…) necesare pentru ziua respectivă.
e.-La încheierea activităţilor didactice, dintr-un schimb sau din ziua respectivă, se evacuează reziduurile din coşurile de gunoi în locuri destinate special, situate în afara construcţiilor.
f.-La încheierea activităţilor specifice se deconectează aparatele/sistemele de ventilaţie/climatizare locală, se întrerupe iluminatul artificial şi se opreşte alimentarea cu energie electrică a calculatoarelor şi altor aparate sau instalaţii din sălile de curs, birouri, laboratoare, ateliere etc.
g.-Instalaţiile electrice, de încălzire şi instalaţia de protecţie împotriva descărcărilor electrice atmosferice se verifică periodic doar de către personal autorizat.
h.-In incinta construcţiilor de învăţământ fumatul este interzis.
i.-Se prevede un sistem de anunţare-alarmare în caz de incendiu sau un cod de semnale (şcoli pentru copii cu afecţiuni speciale).
j.-Iluminatul de siguranţă se menţine în stare de funcţionare la parametrii optimi.
l.-Instalaţiile utilitare, de prevenire şi stingere a incendiilor se exploatează potrivit normelor specifice şi se verifică periodic.
m.-Periodic se execută exerciţii de alarmare-evacuare. În şcolile pentru copii cu afecţiuni speciale se recomandă organizarea exerciţiilor de alarmare-evacuare în prezenţa unui pompier profesionist care va avea asupra lui echipamentul complet de intervenţie.
n.-Pe lângă executarea exerciţiilor de alarmare în baza planului de alarmare şi evacuare, educaţia elevilor trebuie să cuprindă şi pregătirea preventivă în domeniul apărării împotriva incendiilor care se face organizat în şcoli conform unei programe de învăţământ.
Pentru informaţii suplimentare privind reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor în unităţi de învăţământ consultaţi lucrările Teme de pregătire a elevilor în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor şi Instrucţiuni privind evacuarea din unităţi de învăţământ în condiţii de siguranţă în caz de urgenţă. Indicaţii privind planul de alarmare, alarmarea în caz de incendiu şi instruirea elevilor, elaborate de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Lucrările pot fi obţinute gratuit la solicitare.
Instrucţiunile în caz de incendiu în construcţii de învăţământ se afişează pe căile de evacuare şi în fiecare sală de curs, atelier, laborator etc.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət