Ana səhifə

Preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, a fost implicat, miercuri noapte, într-un accident rutier uşor, petrecut în municipiul Focşani, maşina condusă de acesta fiind lovită din spate de un taximetru


Yüklə 117.88 Kb.
səhifə3/3
tarix12.05.2016
ölçüsü117.88 Kb.
1   2   3

18 persoane si-au pierdut viata si alte 41 persoane au suferit leziuni serioase, in urma celor 48 de accidente inregistrate in primele trei zile ale lui 2009, au declarat, duminica, oficiali ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).


Potrivit reprezentantilor Politiei Romane, cele mai frecvente cauze, care au generat tragediile rutiere, au fost viteza neadaptata conditiilor de drum, viteza excesiva, depasiri neregulamentare, dar si indisciplina pietonilor.

Evidentele IGPR arata ca, in prima zi a anului 2009, au murit opt persoane in accidente rutiere inregistrate in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Dolj, Vrancea si Maramures, iar alte14 au fost tranite.

Pe 2 ianuarie, cinci persoane au murit, iar noua au fost grav ranite, tot in accidente de circulatie, petrecute in judetul Arad, Cluj, Satu Mare si Timis, potrivit Newsin.

In a treia zi a anului, cinci persoane si-au gasit sfarsitul in accidente petrecute in Bacau, Bihor, Brasov, Ialomita si Timis si alte 18 au suferit leziuni grave.http://cl.politiaromana.ro/spr_parteneriat.php

ARGUMENT:

     Siguranta rutiera reprezinta o prioritate nationala a Politiei Romane din perspectiva necesitatii asigurarii si mentinerii unui trafic rutier bazat pe respectarea reglementarii legale intrate in vigoare la 1 decembrie 2006 si, implicit a viectii si sigurantei participantilor la trafic.


     Astfel in anul 2007 se reitereaza la nivel national o parte semnificativa din activitatile Programului partenerial implementat in anul 2006, ale carui modificari apar in noul Program privind siguranta rutiera.
     Necesitatea continuarii acestui demers rezulta din faptul ca atat la nivel national, cat si la nivel judetean, in perioada derularii programului partenerial din 2006, s-a reusit atat reducerea numarului de accidente grave, cat si al persoanelor decedate.
     Ingrijoratoare este tendinta de crestere a numarului de accidente grave in primul trimestru al acestui an la nivel national, dar si in judet, unde avem o crestere de la 19 la 21 a numarului accidentelor grave si o crestere de la 13 la 16 a numarului persoanelor ranite grav. Totusi la nivelul judetului Calarasi exista o scadere de la 12 la 9 a numarului persoanelor decedate in conditiile in care acest obiectiv a fost si ramane in principal la nivelul Uniunii Europene.
     O parte importanta a noului program o constituie campania nationala de siguranta rutiera care se va derula in perioada aprilie-octombrie si va consta in mediatizare, distribuire de materiale cu caracter educativ-preventiv, intalniri cu grupuri tinta etc., activitati ce se vor realiza atat la nivel national, cat si local.
     Aceasta campanie va fi lansata in perioada 23-29 aprilie 2007, denumita "Saptamana Mondiala a Sigurantei Rutiere" si se va concentra in principal, pe tinerii conducatori auto.
     Materialele de suport ale campaniei, sloganul acesteia vor fi realizate la nivel national si distribuite judetelor inainte de inceperea campaniei.
     La nivel local se vor realiza de asemenea materiale, respectiv banere, afise, pliante, tiparituri tematice cu fonduri proprii sau atrase, adaptand o strategie de armonizare a practicilor de actiune cu cele europene si abordare a obiectivelor stabilite in parteneriat cu ceilalti factori cu atributii ori preocupari in domeniu.
     Proiectul de siguranta rutiera al judetului Calarasi urmareste scopul, obiectivele si activitatile programului national in contextul situatiei operative si specificul judetului si a fost elaborat de grupul de lucru format din reprezentantii tuturor partenerilor.

http://www.juridice.ro/35207/statistica-accidente-rutiere.html

Comisarul sef Corneliu Draghici, purtatorul de cuvant al Politiei Rutiere: "De la inceputul anului (2008) avem inregistrate 1906 accidente grave, in care au murit 543 de persoane, iar alte 1667 au fost ranite grav. In aceeasi perioada a anului trecut, au fost inregistrate 1503 accidente grave, in care si-au pierdut viata 476 de persoane, iar 1218 au fost ranite grav."http://www.newstoday.ro/actualitate/numarul_mortilor_in_accidente_rutiere_in_scadere_fata_de_anul_trecut~472004.html

Numarul mortilor in accidente rutiere a scazut anul acesta cu 129, comparativ cu perioada similara din 2008, ajungand la 764, a declarat ieri, la festivitatea de lansare a celei de-a doua etape a Proiectului "LifeSaver", comisarul sef Marian Motoc, adjunct la comanda Directiei Politiei Rutiere.

Potrivit lui Motoc, anul acesta au fost inregistrate 3.111 de accidente grave, in urma lor fiind inregistrate 764 de persoane decedate si alte 2830 ranite grav.

Statistic, comparativ cu perioada similara a anului trecut, numarul mortilor a scazut cu 129, iar cel al ranitilor grav cu 231, insa situatia nu este deloc linistitoare, a spus comisarul sef, care a precizat si faptul ca sporirea sigurantei rutiere si implicit scaderea numarului victimelor inregistrate in accidente se pot realiza printr-o mai buna colaborare cu administratorul drumului, prin actiuni politienesti si prin educatie rutiera."In Romania, din pacate, inca lipseste respectul in trafic si de aici apar situatii nedorite, de multe ori adevarate tragedii", a declarat Motoc.
Mai mult, comisarul sef a apreciat ca armonizarea legislativa la nivel european si dotarea politiei rutiere cu cele mai performante echipamente ar contribui decisiv la reducerea accidentelor rutiere si a victimelor. In acest sens, Motoc sustine ca unitatea pe care o reprezinta a prezentat legislativului cateva proiecte, printre care introducerea permisului de conducere pentru mopede, scoaterea in afara legii a detectoarelor radar si modificarea normelor de incasare a amenzilor. Motoc a aratat ca, in prezent, doar aproximativ 25 la suta dintre amenzi sunt achitate de contravenienti.

Scopul Proiectului "LifeSaver", aprobat de Comisia Europeana, este sprijinirea celor sase tari angrenate: Polonia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania si Ungaria, in vederea cresterii eficientei activitatilor de preventie rutiera, prin preluarea bunelor practici si asistenta in aplicarea acestora din partea tarilor membre TISPOL (Organizatia Politiilor Rutiere Europene), recunoscute pentru realizarile in domeniu.

Romania, prin Politia Rutiera, este angrenata in realizarea proiectului "LIFESAVER", care vizeaza atingerea unuia din obiectivele propuse la nivelul Uniunii Europene: reducerea cu 50% a mortalitatii rutiere in perioada 2001 - 2010.

In ultimii doi ani, Romania a inregistrat o crestere a numarului si consecintelor evenimentelor rutiere grave. Astfel, anul trecut, comparativ cu anul 2007, s-au comis 10.242 accidente grave (+21,8%), soldate cu 2.947 (+6,47%) persoane decedate si 9.072 (+30,4%) raniti grav.http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Social/103928/Numarul-deceselor-din-Romania-provocate-de-accidente-rutiere-peste-media-UE.html

Numarul persoanelor decedate in accidente rutiere este, in Romania, de 129 la un milion, depasind media europeana, de 86 la un milion, una din cauze fiind infrastructura precara, a declarat astazi reprezentantul Comisiei Europene, Enrico Pasquarelli, cu ocazia semnarii Cartei Europene a Sigurantei RutiereIn 2007, in Romania, aproximativ 2.800 de persoane si-au pierdut viata in accidente rutiere.

"In Romania, numarul persoanelor decedate in accidente rutiere este de 129 la un milion, fata de media europeana, de 86 la milion. In ultimii 6 - 7 ani, numarul fatalitatilor a crescut, din nefericire, si din cauza infrastructurii precare", a declarat directorul departamentului Transport Terestru din Directia General pentru Energie si Transport din Comisia Europeana, Enrico Grillo Pasquarelli.

Acesta a precizat ca pe sosele, la nivel european, se doreste sa se injumatateasca numarul accidentelor rutiere, de la 54.000 la 27.000, pana la finele anului 2010."Accidentele rutiere, fata de cele aviatice, produc mai multe victime in fiecare zi si acest fapt devine ingrijorator", a spus Pasquarelli.

Pietonii sunt un motiv serios de ingrijorare, reprezentand 40% din accidentele rutiere mortale, in timp ce media europeana este de 20%. Viteza excesiva si traficul mixt contribuie, de asemenea, la cresterea accidentelor rutiere grave."Numarul accidentelor rutiere grave in Romania ar putea ajunge la finele anului 2008 la 3.000, comparativ cu 2007, cand s-au produs 2.800 de accidente grave. Anual, in Romania au loc aproximativ 10.000 de accidente usoare in care raman cu sechele circa 60% dintre cei implicati. Cele mai multe accidente se intampla in mediul rural din cauza infrastructurii care nu este la nivelul conditiilor dezvoltarii unui trafic normal in Romania", a declarat pentru NewsIn presedintele Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC), Marian Nedelescu.

Angajamentul pentru Carta Europeana a Sigurantei Rutiere, pe care orice companie, asociatie sau autoritate publica din spatiul UE il poate semna, are drept scop influentarea unor comportamente vitale ale sigurantei rutiere, cum ar fi siguranta vehiculelor, a infrastructurii, dar si comportamentul utilizatorilor."Semnarea Cartei Europene a Sigurantei Rutiere este un angajament pe trei ani destinat reducerii la jumatate a accidentelor rutiere", a declarat seful de proiect al Directiei Generale pentru Energie si Transport din Comisia Europeana, Maria Teresa Sanz - Villegas.

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban a declarat ca prin intermediul infiintarii Comitetului Interministerial pentru Siguranta Rutiera se urmareste ca niciun accident rutier sa nu mai aiba loc din cauza infrastructurii deficitare. Oficialul spera ca prin modernizarea a 6.000 de kilometri de drum european si instalarea unui sistem de protectie (parapeti) sa scada numarul accidentelor grave in Romania.

Numarul accidentelor rutiere inregistrate anul trecut la nivel european s-a ridicat la 1,3 milioane.

Costurile directe si indirecte ale accidentelor, pe plan european, sunt estimate la 2% din PIB-ul european.http://www.realitatea.net/rss_social_2-947-de-romani-si-au-pierdut-viata-in-accidente-rutiere-petrecute-in-2008-_427226.html

Anul care s-a încheiat a fost unul negru în statisticile poliţiştilor rutieri. Circa 3.000 de români mor în fiecare an în accidente rutiere. Efectul este dezastruos, cauzele multiple: neadaptarea vitezei, traversarea neregulamentară, neatenţia la volan. Numărul de accidente rutiere produse în 2008 a crescut cu 23% faţă de 2007.

10.291 alte accidente rutiere întregesc statistica neagră a accidentelor produse în 2008 pe şoselele României. Aproape 3.000 de morţi şi peste 9.000 de răniţi.

Pe harta rutieră a Bucureştiului există aşa-zisele "puncte negre" în care zeci de oameni şi-au pierdut până acum viaţa. Din neatenţie, grabă sau, pur şi simplu neşansă.

Dacă ar fi să păstrăm aceste date în coordonatele reci ale unei statistici europene, România se află printre cele 17 ţări, din 27 ale Uniunii, care nu au reuşit să ţină sub control sau să reducă numărul de morţi în urma accidentelor rutiere. Ţara noastră este la mijlocul clasamentului care arată ritmul de creştere a numărului de decese în accidente de maşină - 6,8% la noi, faţă de 34% în Danemarca - prima din acest top.http://www.libertatea.ro/stire/au-fost-peste-900-accidente-rutiere-grave-in-capitala-in-2009-263787.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Brigada de Poliţie Rutieră a Capitalei (BPR) a înregistrat, de la începutul anului, un număr de 901 accidente rutiere grave, soldate cu 115 decese şi 839 răniri grave, a informat luni, şeful Serviciului Educaţie Rutieră al BPR, Daniel Piştea.

Prin comparaţie cu anul trecut, numărul accidentelor grave soldate cu morţi şi răniţi a scăzut. Astfel, perioada similară din 2008 s-au întregistrat 1.034 de accidente rutiere grave, soldate cu 125 de decese şi rănirea a 970 de persoane.

Şeful Serviciului Educaţie Rutieră al BPR a menţionat că peste jumătate din numărul accidentelor grave produse de la începutul anului au fost provocate de către pietoni indisciplinaţi, care au traversat prin locuri nepermise, inconştienţa acestora ducând la moartea a 52 de persoane.

De asemenea, viteza neadaptată la condiţiile de drum a provocat decesul a 33 de oameni, iar neacordarea priorităţii pietonilor a stat la originea unor accidente soldate cu 19 decese.http://www.libertatea.ro/stire/suntem-primii-in-ue-la-numarul-de-victime-din-accidente-rutiere-264316.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=rss

Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul accidentelor rutiere soldate cu morţi şi răniţi. Ţara noastră înregistrează cu 1,5 mai multe victime, comparativ cu media la nivel european.

Statisticile arată că din 1990 şi până astăzi 62.000 de români au murit în accidente rutiere.

În 2009, 2000 de români au murit în accidente pe şoselele din România. Dintre aceştia aproape 400 erau minori.  Odată cu aderarea la Uniune, România s-a angajat să reducă numărul deceselor în evenimente rutiere cu 50%, până în anul 2010. 

http://www.realitatea.net/in-fiecare-zi-opt-romani-mor-in-accidente-rutiere--vezi-drumurile-mortii_598067.html

Anual, circa 3.000 de persoane îşi pierd viaţa în urma accidentelor rutiere care au loc în toată ţara, potrivit statisticilor din ultimii şase ani, a declarat pentru REALITATEA.NET, Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Rutiere.

În 2009, de la începutul anului, au avut loc peste 300 de accidente rutiere, în urma cărora au murit peste 175 de oameni, iar aproape 290 au fost grav răniţi. Exprimat în procente, aceasta înseamnă circa 16% din totalul deceselor. Cu toate acestea, numărul victimelor din 2009 este mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, a spus Lucian Diniţă.

Potrivit statisticilor din ultimii şase ani, în 2008 s-au produs cele mai multe accidente rutiere, 10.700, care s-au soldat cu circa 5.000 de morţi şi 9.000 de răniţi grav. Faţă de anul trecut, în 2009 s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de accidente, considerată însă "nesemnificativă" de către directorul Direcţiei Rutiere.

Pe o hartă a "drumurilor morţii", în 2009, cele mai multe evenimente rutiere s-au produs în judeţele Bacău, Buzău, Hunedoara, Covasna, Suceava, Maramureş şi Sălaj, potrivit lui Lucian Diniţă.

Anul trecut, potrivit datelor Poliţiei Rutiere, cele mai periculoase accidente au avut loc pe DN1 (Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Sibiu-Sebeş-Alba-Cluj), DN7 şi DN2 (Bucureşti-Urziceni-Buzău-Râmnicu Sărat-Focşani-Bacău-Roman-Fălticeni-Suceava-Ucraina). Cele mai multe dintre ele s-au petrecut din cauza vitezei neregulamentare.

Lucian Diniţă a mai spus că principala cauză de producere a accidentelor este inconştienţa şoferilor. "Inconştienţa este mereu însoţită de viteza nelegală, neacordarea priorităţii, depăşire", a declarat reprezentatul Direcţiei Rutiere. Infrastrucura este o alta cauză care duce la accidente auto. Infrastructura este o problemă majoră în toată ţara, a mai spus Diniţă.

Într-un top al cauzelor de mortalitate, accidentele rutiere ocupă locul doi după infarctul miocardic, a precizat acesta. "Bărbaţii, cu precădere tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani sunt principalii vinovaţi de producerea accidentelor auto grave", a conchis Lucian Diniţă.

Traversarea neregulamentară a pietonilor, principala cauză a accidentelor rutiere din Capitală

În primele şapte luni ale acestui an, în Bucureşti au avut loc aproape 2.500 de accidente, în urma cărora 74 de persoane şi-au pierdut viaţa şi 540 au fost grav răniţi, a declarat pentru REALITATEA.NET, purtătorul de cuvânt de la Brigada de Poliţie Rutieră din Bucureşti, Piştea Daniel.

În anul 2007, au fost înregistrate aproape 4.300 de accidente în Bucureşti. În urma loc, au fost înregistraţi 125 de morţi şi peste 780 de răniţi grav. Un an mai târziu, în 2008, s-au petrecut peste 5.000 de accidente soldate cu 145 de morţi şi circa 1.130 de răniţi grav.

Principala cauza de producere a accidentelor rutiere mortale din Bucureşti o reprezintă traversarea neregulamentară a pietonilor, a declarat Piştea Daniel. Peste 1.500 de bărbaţi şi peste 300 de femei se fac vinovaţi de producerea accidentelor auto din Capitală. Dintre aceştia, începătorii sunt implicaţi în cele mai multe accidente rutiere.Cele mai multe accidente auto din Bucureşti au loc pe Şoseaua Chitila, Şoseaua Mihai Bravu, Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, Bulevardul Ion Mihalache, Bulevardul Timişoara, Şoseaua Alexandriei, Şoseaua Fundeni, Şoseaua Olteniţei, zona Bucureştii Noi, Bulevardul 1 decembrie 1918, Şoseaua Giurgiului, Bulevardul Basarabia şi strada Izbiceni, a precizat Piştea Daniel.
1   2   3


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət