Ana səhifə

Objava za medije


Yüklə 16 Kb.
tarix08.05.2016
ölçüsü16 Kb.

Objava za medije

Mart 2012.
Opel na 82. Internacionalnom Salonu automobila u Ženevi

Opel slavi 150. rođendan  • Od proizvođača šivaćih mašina do jedne od najvećih automobilskih kompanija u Evropi

  • Svetska premijera studije “RAD e” povezuje Opelovu tradiciju sa budućnošću

  • Uloga lidera u pristupačnim inovacijama

Riselshajm/Ženeva. Opel ima dobar razlog za slavlje 2012. godine: kompanija obeležava svoj 150. rođendan. 1862. godine, osnivač Adam Opel nije mogao ni da zamisli da će njegova firma jednog dana postati jedan od najvećih proizvođača automobila u Evropi. Na Internacionalnom Salonu automobila u Ženevi, ovaj tradicionalni brend uspostavlja vezu između prošlosti i budućnosti. Svetska premijera studije dizajna “RAD e” je stilski dizajnirani podsetnik na Opelov rani industrijski period proizvodnje bicikala. Ova studija takođe dopunjava već postojeću strategiju elektronske mobilnosti kroz idejni doprinos gradskom prevozu bez emisije štetnih gasova.


1862. godine, Adam Opel je koristio bravarsku radionicu svog oca u Riselshajmu u Nemačkoj za proizvodnju šivaćih mašina. Posao je krenuo. Ubrzo je počela prodaja bicikala, a prvi bicikl, model “Velociped”, je lansiran na tržište 1886. godine. Bicikli iz Riselshajma su ubrzo postali popularni. Do dvadesetih godina XIX veka, Opel je postao poznat kao najveći proizvođač bicikala na svetu. U međuvremenu, u portfolio kompanije su ušli i motocikli. Opelova tradicija u proizvodnji automobila počinje 1899. godine, što ovu kompaniju čini drugim najstarijim proizvođačem automobila koji i dalje posluje u Nemačkoj, odmah nakon kompanije Daimler-Benz.


Na jesen 1902. godine, Opel je predstavio “patent motornog vozila Lutzman” sa motorom od 10/12 ks. Popularnost automobila je uskoro počela da raste: do 1906. godine je sa proizvodnih linija sišlo više od 1.000 ovakvih vozila. Do 1914. godine, Opel je prestigao svu konkurenciju i postao najveći proizvođač automobila u Nemačkoj. Brend je postao poznat kao proizvođač popularnih i pristupačnih blokbaster modela, kao što su “Doktorwagen” (1909.) i “Puppchen” (1914.). Ovi modeli su postavili temelje za Opelovu korporativnu politiku proizvodnje visokokvalitetnih, pouzdanih i pristupačnih vozila za široki segment klijenata.
Dvadesete godine XIX veka su otelotvorenje Opelovog pionirskog duha koji traje i dan danas. To je bilo doba modela “Laubfrosch” (gatalinka) i “Rakete” (raketa). Malo vozilo sa motorom od 4/12 ks je poznato po svom nadimku “Laubfrosch” ili gatalinka, iz razloga što je ofarban u jarko zelene boje. 1924. godine, ovo vozilo je obeležilo početak tradicije Opelove automatske proizvodne linije. 1928. godine je Opelov automobil raketa oborio kopneni rekord na trkačkoj stazi “Berlin Avus”. Fric fon Opel je dostigao brzinu od 238 km/h, što je predstavljalo prosto nezamisliv podvig u to vreme. Godinu dana kasnije, Opel nas vodi do neba: “Opel-Sander Rak1” je lansiran sa velikog trga u Frankfurtu i to je bio prvi raketni let sa posadom u istoriji, iako je doduše kratko trajao.
1929. godina obeležava početak teških vremena za automobilsku industriju. Milioni su ostali bez posla usled globalne ekonomske krize. Svetska ekonomija se srušila kao kula od karata na kraju “burnih devedesetih”. Međutim, Opel je reagovao brzo i pronašao je jakog partnera u američkom gigantu, kompaniji General Motors. Proizvođač automobila iz Riselshajma je uspeo da ojača svoju tržišnu poziciju, a 1935. godine je godišnja proizvodnja ove kompanije porasla na preko 100.000 vozila. Među proizvodima je bio novi kamion “Blitz”, koji se proizvodio u fabrici u Brandenburgu. U to vreme proizvođač automobila iz Riselshajma je lansirao i jednu tehničku inovaciju: model “Olympia” je bio prvo nemačko serijsko vozilo sa samonosećom karoserijom napravljenom isključivo od čelika. Godinu dana kasnije, kompanija postavlja osnove za uspešnu priču u klasi kompaktnih vozila, koja će trajati narednih 75 godina sve do danas. Počevši od prvog modela “Kadett”, linija Astra ima neprekidnu tradiciju koja traje i dan danas. Do 1936. godine, Opel je postao najveći proizvođač automobila u Evropi, sa godišnjom proizvodnjom od preko 120.000 vozila.
Nakon što je civilna proizvodnja prekinuta tokom rata, Opel nastavlja sa radom u periodu rekonstrukcije Nemačke. Nemačko ekonomsko čudo se povezuje sa mnogim imenima Opelovih modela, kao što su “Rekord”, “Olympia Rekord”, “Rekord P1” i “Kapitan”, dok su mnoga domaćinstva opremljena Opelovim frižiderima koji obezbeđuju svežinu namirnica. 1962. godine, kada je Opel slavio svoj 100. rođendan, otvorena je druga fabrika ovog brenda u Bohumu, gde se proizvodio novi “Kadett”. Tokom šezdesetih godina XIX veka stvoreni su brojni novi modeli, koji su učvrstili Opelov sportski i emotivni ugled, uključujući legendarne i basnoslovne modele “Manta” i “GT”.
1971. godine desetomilioniti Opel silazi sa proizvodne trake. U toj godini, Georg fon Opel obara brzinski rekord na baterijski pogon, dostigavši brzinu od 188km/h. To dokazuje da su Opelovi inženjeri imali u vidu temu elektronske mobilnosti – decenijama pre nego što je iko na to i pomislio. Danas je Opel pionir na ovom polju: “Ampera” sa snagom od 111 kW (150 ks), opremljena revolucionarnim produživačem dometa, je prvo električno vozilo u serijskoj proizvodnji na svetu, koje nije ograničeno na domet koji osigurava baterija.
1972. godine Opel postaje najuspešniji proizvođač automobila u Nemačkoj sa tržišnim učešćem od preko 20,4 odsto. U Riselshajmu izlazi nova linija modela, koja akcenat stavlja na bezbednost, potrošnju i sprečavanje zagađenja životne sredine. Peta generacija “Kadett”-a, koja po prvi put dolazi sa pogonom na prednje točkove, ima koeficijent vuče od svega CD 0,39, što ga čini jednim od najaerodinamičnijih kompaktnih automobila. Ove rekordne cifre se nastvljaju sa modelima “Omega A” (CD 0,28) i “Calibra” (CD 0,26). Tokom osamdesetih godina, pitanje kontrole emisije štetnih gasova postaje prioritet. Opel je među pionirima na ovom polju. Brend iz Riselshajma je prva nemačka kompanija koja nudi kompletnu flotu sa kataličkim konvertorima. Od 1989. godine svi modeli su opremljeni ovom tehnologijom.
1991. godine, Opelov bezbednosni sistem je premijerno predstavljen u “Astri”. Ovaj sistem obuhvata zaštitu od bočnih udaraca, podupirače za sedišta i zatezače sigurnosnih pojaseva. Sa novim modelom “Frontera”, ovaj brend ponovo dokazuje da je začetnik novih trendova. Ovo vozilo za slobodno vreme je prethodnik SUV pokreta i ubrzo postaje lider u svom segmentu. 1992. godine, Opel otvara vrata fabrike u Ajzenahu – u to vreme to je najsavremenija fabrika na svetu. Nakon toga Opel lansira nekoliko modela: 1997. godine Opel postaje prvi evropski proizvođač koji nudi ekonomičan trocilindrični motor plasiranjem modela “Corsa”. 1998. godina je obeležena premijerom “Zafire”. Kompanija iz Riselshajma postavlja temelje rastućeg segmenta kompaktnih monokeb vozila, kao i nove standarde fleksibilnosti u enterijeru porodičnih vozila.
Lansiranjem modela “Insignia” 2008. godine, Opel repozicionira brend. Nova perjanica kompanije uvodi novu filozofiju brenda: kombinovanje vajarske umetnosti i nemačke preciznosti. Ova ideja se nastavlja sa aktuelnim modelima “Zafira Tourer” i “Astra GTC”.
Opel i njegov britanski srodni brend Vauxhall danas prodaju automobile u preko 40 zemalja. Kompanija zapošljava oko 40.500 radnika u fabrikama i inženjerskim centrima u šest evropskih država. Samo u 2010. godini, Opel/Vauxhall je prodao preko 1,1 miliona automobila i lakih komercijalnih vozila, dok je tržišno učešće kompanije u Evropi iznosilo 6,2 odsto. Lansiranjem električne “Ampere”, ovaj tradicionalni brend stvara novi segment u evropskoj automobilskoj industriji i učvršćuje svoju ulogu kao začetnik naprednih rešenja u oblasti mobilnosti.

Tekst i fotografije možete preuzeti sa sledeće adrese: media.opel.com.

Kontakt:

Irena Gvozdenovic
PR Manager
Serbia, Montenegro, Macedonia and Albania
Mobile: +381 65 550 77 57
Phone: +381 11 212 01 63
E-mail: irena.gvozdenovic@opel.comAdam Opel AG media.opel.com

D-65423 Rüsselsheim
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət