Ana səhifə

Gradivo za medije


Yüklə 101.1 Kb.
tarix01.05.2016
ölçüsü101.1 Kb.
GRADIVO ZA MEDIJE
MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT in GAUDEAMUS GALA

SNG Maribor, Velika dvorana, sreda, 21. 11. 2012 ob 19.30
Častna pokrovitelja

predsednik RS, dr. Danilo Türk

s soprogo Barbaro Miklič Türk
Mednarodni baletni koncerti

in Gaudeamus gala

Društva baletnih umetnikov Slovenije
Prvi Mednarodni baletni koncert je v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije zaživel junija 2010, ko smo zbrali baletne umetnike z domačih in evropskih odrov za pomoč v potresu porušenem gledališču v Santiagu v Čilu. Izjemno uspešni in odmevni mednarodni dobrodelni koncert, ki smo ga izpeljali v Veliki dvorani v SNG Maribor, smo naslovili „Plesalci plesalcem“. Povabilu so se poleg naših odzvali tudi plesalci iz Amerike, Kanade, Španije, Ukrajine, Armenije, Japonske, Poljske, Srbije in Rusije.

V istem letu decembra je prvikrat zaživel Gaudeamus gala na odru Kulturnega doma v Lendavi. V Društvu baletnih umetnikov Slovenije smo idejo realizirali skupaj z dunajsko baletno šolo, madžarsko baletno akademijo, povabili pa tudi mlade baletne plesalke, ki so pred tem v različnih obdobjih končale Srednjo baletno šolo ljubljanskega konservatorija za glasbo in balet. Koncert smo povezali v celoto s skrajšano verzijo baleta Navihanka. Že takrat smo si zastavili zapletene naloge povezovanja ne le geografsko, pač pa tudi in predvsem s strokovnim prepletanjem institucij, ki šolajo mlade baletne plesalce. Njihovo pot v širši prostor in na svetovne odre smo želeli ozaljšati s predstavitvijo na koncertu, kjer se srečujejo z vrstniki iz baletnih šol, kjer nabirajo izkušnje, kjer so prisotni vodje baletov, ki iščejo mlade talente, kjer se stkejo vezi, ki v baletnem življenju lahko pomenijo odskočno desko naprej v umetnost.

Marca 2011 je na mariborskem odru zaživel Veliki mednarodni baletni gala koncert, kjer so zaplesali imenitni slovenski baletni plesalci, povabili pa smo še vrhunske umetnike iz Rusije, Kanade, Amerike, Japonske, Ukrajine, Avstrije, Bolgarije, ki na evropskih odrih od Münchna, Berlina, Amsterdama, Samare, Dresdna, Stuttgarta in Sankt Peterburga ustvarjajo baletno zgodovino.

Drugi gaudeamus gala decembra 2011 je zbral mlade plesalce ponovno v Lendavi, kjer se je krog naših gostov že razširil. Nastopili so mladi baletni plesalci z ljubljanskega in mariborskega konservatorija za glasbo in balet, iz beograjske Srednje baletne šole Lujo Davičo, Baletne šole Novo Sarajevo, iz ArtEZ Academy of Arts iz Arnheima Bratislave, pa seveda Budimpešte in z Dunaja. Za dodatno motivacijo mladim smo povabili tudi nekaj priznanih profesionalnih baletnih plesalcev, ki so nadgradili umetniški vtis večera.

Tudi nocoj se prepletata mladost in izkušenost; mladi, neučakani in neizkušeni plesalci, balerine, ki na konicah prstov domujejo komaj štiri, pet let, in vrhunski umetniki, ki jih občudujejo in ploskajo gledalci širom po Evropi in dlje. Prav ta različnost, naivnost na eni in karizma na drugi strani bogatijo tako začetnike kot umetnike in gledalce, predvsem pa baletno umetnost povzdigujejo v sfere božanskega.

PROGRAM – 1. Del
SING ME NOW ASLEEP

Glasba: Felix Bartholdy Mendelsohn

Koreografija: Tanja Pavlič

Anja Justin, Elena Oballa, Rebeka Škrjanc, Katja Romšek, Tea Rušin in Ajda Šegula.

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana
CARMEN

Koreografija: Amedeo Amodio

Glasba: Rodion Schedrin

Anbeta Toromani, Amilcar Moret Gonzales
SOLO IN RED

Koreografija: John Bliekendaal

Glasba: Domenico Scarlatti

Kostum: John BliekendaalPeter Coopek - Codarts Rotterdam – Visoka šola za umetnost

SPARTAK, pas de deux

Koreografija: László Seregi

Glasba: Aram Hatchaturian

Rebecca Neves Costa, Máté Gémesi - Madžarska plesna akademija Budimpešta
EIN FREMDER KLANG

Koreografija: Thiago Bordin

Glasba: Caetano Veloso

Barbara Blanche – Škrlj
ROMEO IN JULIJA – pas de deux

Glasba: Sergei Prokofjev

Koreografija: Peter Lukanov

Nataly Bratanova Theaterklasse Dunajskega državnega baleta,

Jakob Feyferlik – Baletna šola Dunajske državne opere
SONATA

Premiera: 28. avgust 2010, “Auditorium de Palma" (Lucia Lacarra - Gala de Estrellas). Palma de Mallorca

Koreografija: David Sánchez, Antonio Pérez

Glasba: Padre Soler

Kostumi: Carmen Granell

David Sánchez
PLAMEN PARIZA, pas de deux

Koreografija: Vasily Vaynonen

Glasba: Boris Asafjev

Kostumi: Nemška državna opera BerlinRainer Krenstetter, Krasina Pavlova
LABOD

Glasba: Camille Saint-Säens

Koreografija: Tanja Pavlič

Petra Zupančič
LA SYLPHIDE

Koreografija: August Bournonville

Glasba: H. S. Loevenskjold

Yelena Pankova, Anton Bogov

PROGRAM - 2. del
PAQUITA – variacija

Glasba: Ludwig Minkus

Koreografija: Marius Petipa

Nina Noč – Konservatorij za glasbo in balet Maribor
INVISIBLE GRACE

Koreografija: Yaroslav Ivanenko

Glasba: George Gurdjieff

Anbeta Toromani, Amilcar Moret Gonzales
SAUDADES

Koreografija: Barbara Blanche & Reginaldo Oliveira

Glasba: Adele

Barbara Blanche - Škrlj
DON QUIJOTE, pas de deux

Koreografija: Marius Petipa

Glasba: Ludwig Minkus

Nana Koizumi, András Rónai - Madžarska plesna akademija Budimpešta
SEISSOUSO

Premiera: 2. december 2010 “Auditorio Coliseum Teresa Berganza” Madrid

Koreografija: Antonio Pérez

Glasba: Du Soleil

Kostumi: Mª del Carmen Rodríguez and Antonio Pérez

David Sánchez

LIBERTANGO

Koreografija: Karina Sarkissova

Glasba: Astor Piazzolla

Rainer Krenstetter, Krasina Pavlova


UMIRAJOČI LABOD

Koreografija: Yelena Pankova po Michalu Fokinu

Glasba: C. Saint Säens

Yelena Pankova
TANGO, PROSIM!

Glasba: Aleksander Ipavec

Koreografija: Rosana Hribar & Gregor Luštek

Rosana Hribar, Gregor Luštek
UNKNOWN SPACE

Glasba: Yann Tiersen

Koreografija: Evelyn Teri

Jakob Feyferlik – Baletna šola Dunajske državne opere
LASCIA CHI PIANGA

Glasba: Georg Friderich Händel

Koreografija: Valentina Turcu

Evgenija Koškina, Sytze Ian Luske
BOB

Koreografija: Mauro de Candia

Glasba: Bob Dylan

András RÓNAI – Madžarska plesna akademija Budimpešta
GUSAR – Pas d`esclave

Glasba: Adolphe Adam

Koreografija: Marius Petipa

Dinu Tamazlacaru, Iana Salenko

BIOGRAFIJE NASTOPAJOČIH


MEDNARODNI GALA BALETNI KONCERT
YELENA PANKOVA

Ruska balerina, baletna mojstrica, koreografinja in pedagoginja Yelena Pankova se je rodila na Kamčatki v Rusiji. Izobraževala se je na Baletni akademiji Vaganove v Sankt Peterburgu, kjer so jo takoj po zaključenem šolanju sprejeli v baletni ansambel znamenitega Mariinskega gledališča. Čeprav zelo mlada, je kmalu postala ena najbolj eminentnih balerin v baletu Kirov, s katerim je gostovala vsepovsod od New Yorka do Sydneya ter po vseh večjih evropskih mestih. Debitirala je kot Kitri v Don Kihotu, takoj zatem pa so sledile nosilne vloge v baletih Giselle, Trnuljčica, La Sylphide, Gusar in Les Sylphides. Glavno vlogo je plesala tudi v prvi ruski izvedbi Balanchinovega baleta Škotska simfonija.

Leta 1990 je zapustila Sankt Peterburg in plesala v Cincinnatiju, v Firencah in pri Angleškem nacionalnem baletu v Londonu (English National Ballet), kjer je leta 1992 prejela naslov „baletna umetnica leta“.

V sezoni 1992/93 se je pridružila bavarskemu državnemu baletu v Münchnu in svojemu že tako bogatemu repertoarju različnih baletnih vlog dodala še mnoge druge, med katerimi so Julija v Romeu in Juliji in Tatjana v Oneginu Johna Cranka, Dama s kamelijami in Marija v Hrestaču Johna Neumeierja, plesala pa je tudi v Zakouski in Fearful Symmetries Petra Martinsa, Brief Fling Twyle Tharp, Black Cake Hansa van Mannena in v Mozartovem klavirskem koncertu Uweja Scholza. Leta 1998 je poustvarila Nikijo v prvi nemški postavitvi Bajadere v koreografiji Patricea Barta.

Kot gostja se je redno vračala v Kirov, kjer je poleg drugih upodabljala svojo znamenito kreacijo Giselle in Carmen Rolanda Petita.

Plesala je s Het Nationale Balletom iz Amsterdama, državnim madžarskim baletom iz Budimpešte, z baleti milanske Scale, opere v Bordeauxu, Teatra Massimo v Palermu, Carlo Felice v Genovi, veronske Arene in drugimi. V Nemčiji je redna gostja v baletih Coppelia, Giselle, Don Kihot in Labodje jezero.

Leta 2003 je doktorirala iz baletne pedagogike na Baletni akademiji Vaganove v Sankt Peterburgu.

Na oder je postavila balete Gusar (Kazan, Rusija), Les Sylphides (Rio de Janiero; München), Labodje jezero (Rio de Janeiro), Raymonda (Plzen, Nemčija) in Trnuljčica (Split, 2012).

Kot baletna mojstrica je redna gostja v Seulu, Pragi in Mariboru.

Vrsto njenih baletnih kreacij z baletom Kirov iz Sankt Peterburga (Gusar, La Vivandiere, Paquita in Black Cake z bavarskim državnim baletom iz Münchna) lahko danes vidimo na televizijskih posnetkih.

Od septembra letos je Yelena Pankova baletna pedagoginja v belgijski kraljevi baletni šoli v Antwerpnu pod vodstvom umetniškega direktorja Michaela Shannona, kjer vodi poučevanje po metodi Agrippine Vaganove.

Na mednarodnem gala baletnem večeru DBUS in SNG Maribor letos sodeluje tretjič.


ANTON BOGOV

se je rodil v Omsku v Rusiji, baletno šolanje pa zaključil v Almatiju v Kazahstanu. Že v času šolanja je nastopal na šolskih produkcijah in gledaliških predstavah. Po baletnem tekmovanju leta 1993 v Moskvi se je zaposlil v mednarodnem baletnem gledališču Ochi v Nagoji na Japonskem, kjer je še danes stalni gost. Naslednje leto se je priključil baletnemu ansamblu SNG Opera in balet Maribor, leta 1996 je postal solist in 1998 tudi slovenski državljan. Kot prvi solist in prvak mariborskega baleta, kjer je nosilec vseh glavnih baletnih vlog, stalno nastopa tudi z drugimi ansambli: s SNG Opera in balet Ljubljana (z baleti Hrestač, Giselle, Ana Karenina, Labodje jezero), z graško opero (z baletoma La Sylphide in Navihanka), s HNK Zagreb (Trnuljčica, Labodje jezero, Don Kihot, Bajadera, Carmen) in z narodnim gledališčem v Pragi (Labodje jezero). Je stalni gost mednarodnih baletnih festivalov v Osaki (Don Kihot in La Sylphide), Bregenzu (Don Kihot), z romunskim narodnim baletom je gostoval po Evropi; udeležil se je tudi Festivala Kišinjev v Moldaviji, v gledališču v Toulonu pa je nastopil v baletih Trnuljčica in Coppelia. V ZDA, natančneje v Atlanti v zvezni državi Georgia, je gostoval s predstavo Labodje jezero, z gala koncerti po Italiji (v Bologni, Genovi in Parmi) pa je nastopil v izbrani skupini Roberto Bollé and Friends. Čeprav je klasično izšolan baletni plesalec, velikokrat nastopa tudi v delih s sodobnejšo koreografijo (Balanchine, MacMillan, Massine, Clug). Na mnogih mednarodnih baletnih tekmovanjih (v Seulu, Ljubljani, Budimpešti, Varni, Nagoji, Luksemburgu in Šanghaju) je med letoma 1995 in 2004 prejemal visoke nagrade za izvrstno tehniko, najboljše partnerstvo in celoten umetniški vtis.


IANA SALENKO

se je rodila v Kijevu. Od leta 1995 je obiskovala baletno šolo Pisarev v Donecku, kjer je leta 2000 diplomirala.

Takoj po diplomi je postala solistka baleta operne hiše v Donecku, kjer je plesala do leta 2002, ko se je kot prvakinja pridružila baletu nacionalne opere v Kijevu. Od leta 2005 pleše v nemškemu državnemu baletu iz Berlina, kjer je leto pozneje postala solistka in leta 2007 prvakinja baleta.

Je prejemnica številnih nagrad na raznih baletnih tekmovanjih. Leta 2002 je osvojila prvo nagrado na baletnem tekmovanju Diaghilev Price v Kijevu, leta 2004 prvo nagrado na tekmovanju na Dunaju in tekmovanju Arabesk v ruskem Permu ter tretjo nagrado na mednarodnem baletnem tekmovanju v Varni v Bolgariji, leta 2005 prvo nagrado na mednarodnem baletnem tekmovanju v Helsinkih in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju v Nagoji na Japonskem. Leta 2010 je v Nemčiji prejela prestižno nagrado Deutscher Tanzpreis „Zukunft“.

Njen repertoar med drugim zajema naslovne vloge v Giselle, La Sylphide, Romeo in Juliji (John Cranko), Esmeraldi (Yuri Burlaka/Vasily Medvedevs), Pepelki in La Péri (Vladimir Malakhov), pa Marijo v Hrestaču (Patrice Bart), Princeso Auroro in Plavo ptico v Trnuljčici, Kitri v Don Kihotu, Dekle v Čajkovskem (Boris Eifman), Alice v Alice v čudežni deželi (Giorgio Madia), Olgo v Onjeginu (John Cranko), Solveig v Peer Gyntu (Heinz Spoerli), ter vloge v baletih Sylvia (Frederick Ashton), Bajadera (Vladimir Malakhov), Gusar, Esmeralda, Giselle, Festival cvetja v Genzanu, Le Papillon, Ognjeno srce, Čajkovski pas de deux (George Balanchine) in druge.

Je stalna gostja prestižnih gala baletnih večerov Tanzstiftung Birgit Keil (Gala 2008) kot tudi gostja baletnih odrov na Kitajskem, v Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, na Nizozemskem, na Gran Canarii, Japonskem, Madžarskem, v Dominikanski republiki, na Poljskem, v Franciji, Latviji, Luksemburgu, Grčiji in drugod.


DINU TAMAZLACARU

se je rodil v Moldaviji (Kišinjev). V letih 1994–2000 je obiskoval moldavsko baletno gimnazijo, nato pa se je v letih 2000–2002 izobraževal še na baletnem oddelku dunajskega konservatorija.

Leta 2001 je na 4. avstrijskem baletnem in plesnem tekmovanju osvojil drugo nagrado, leta 2002 je zmagal na prestižnem baletnem tekmovanju Prix de Lausanne ter osvojil prvo mesto na mednarodnem baletnem tekmovanju Arabesk v Permu v Rusiji.

Istega leta je postal član baletnega ansambla državne opere Unter den Linden v Berlinu, kjer je leta 2003 postal demi solist. Od leta 2004 je član nemškega državnega baleta iz Berlina, kjer je leta 2007 postal solist in 2012 prvak. Njegov repertoar vključuje Princa Siegfrieda in Bena v Labodjem jezeru, Basila v Don Kihotu, Franza v Coppelii, Romea v Romeo in Juliji, Princa v Čajkovskem (Boris Eifman), Princa v Hrestaču, Grengoira v Esmeraldi, Jamesa in Gurna v La Sylphide, Lenskega v Oneginu (John Cranko), Mercutia v Romeu in Juliji (John Cranko), Zlatega idola v Bajaderi (Vladimir Malakhov), Siegfrieda in Mime v Ring um den Ring (Maurice Bejart), Baccusa v Caravaggiu (Mauro Bigonzetti), pa vloge v baletih Trnuljčica (Rudolf Nurejev), Giselle, Bajadera (Vladimir Malakhov), Balet Imperial (George Balanchine), Without Words (Nacho Duato), Paysans pas de deux (Patrice Bart), Shut up and dance! (Nacho Duato), Fancy Free (Jerome Robbins), Le Papillon (Pierre Lacotte), Marquitenka (Pierre Laccote), Amelie (Lukas Gaudernak), The Vertiginous Thrill of Exactitude (William Forsythe, Les Bourgeois (Ben van Cauwenbergh), Das flammende Herz (Patrice Bart), Peer Gynt (Heinz Spoerli), Čajkovski pas de deux (George Balanchine), pas de deux Diana in Acteon, Grand Pas Classique, Plamen Pariza, Gopak, Pas d´Esclave, Tarantela pas de deux (George Balanchine), Beneški karneval, Paquita, Les Bourjeous in drugih. Je redni gost številnih gala baletnih koncertov, med katerimi so Malakhov & Friends, Vasiliev & Maximova Gala, Nureyev Gala, Fanny-Elssler-Gala na Dunaju, Grand Gala v Neaplju in gala večer v milanski Scali. Gostuje z baletnimi ansambli NBS iz Tokija, Kazanske narodne opere, Narodne opere Ufa, Narodne opere iz Bukarešte, Narodne opere iz Bratislave, Maggio Danza iz Firenc, Rimske opere in drugimi.


ANBETA TOROMANI

se je rodila v Albaniji, kjer je obiskovala državno baletno akademijo, diplomirala pa je v Bakuju v Azerbajdžanu.

Po povratku v domovino se je takoj vključila v baletni ansambel Teatro dell'Opera v Tirani, kjer je plesala v baletih Giselle, Don Kihot, Pepelka, Paquita, Carmen.

V letih 2002–2003 je sodelovala v televizijski oddaji Friends in bila kot finalistka izbrana za postavitev Zgodbe o vojaku Patricka Rossi Gastaldija z Roccom Papaleom. Od leta 2003 je prav v tem ansamblu primabalerina.

Leta 2004 je prejela nagrado Gino Tani za umetniške dosežke in leta 2005 posebno plesno nagrado. Zadnji dve sezoni je bila povabljena v amfiteater v Macerato, kjer je plesala v Macbethu pod dirigentskim vodstvom Pier Luigija Pizzija in v koreografiji Gheorgheja Iancuja, kasneje pa še v postavitvi Carmen istega koreografa. Poleti 2009 je zasijala kot zvezda na gala Anbeta e José: Tour 2009, od koder so se ji odprli odri največjih baletnih ansamblov po svetu. V letu 2010 je bila večkrat gostja v neapeljskem Teatro San Carlo in ponovno v Macerati za The Lombards on the First Crusade, znova v koreografiji Gheorgheja Iancuja.
AMILCAR MORET GONZALES

se je rodil v Havani na Kubi, kjer je obiskoval in zaključil kubansko državno baletno šolo.

Profesionalno baletno kariero je začel leta 1997 v baletu Jeune ballet de France, nato pa je kot prvak plesal v bavarskem državnem baletu iz Münchna (1998-2003), Les Ballets de Monte Carlo (2003–2004), baletu iz Züricha (2004–2006) ter v baletu iz Hamburga (2006–2009).

Od leta 2009, ko se je odločil kariero nadaljevati kot svobodni baletni umetnik, pleše na odrih širom sveta.

Še med šolanjem je leta 1995 osvojil bronasto medaljo na mednarodnem baletnem tekmovanju v Helsinkih, leta 1996 pa zlato medaljo na mednarodnem baletnem tekmovanju Concours International de la danse v Parizu.

Pleše glavne vloge v baletih Don Kihot, Coppelia, Raymonda, Pepelka, Gusar, Hrestač, Bajadera, Manon (Kenneth MacMillan), Jewels in Four temperaments (George Balanchine), Karmen in Kasandra (Luciano Cannito) in mnogih drugih. Med umetniškim delovanjem v hamburškem baletu pa je poustvaril številne glavne vloge v baletih koreografa Johna Neumeierja: Othello, Silvia, Sen kresne noči, Kralj Arthur, Dama s kamelijami.

Pleše v baletih Jiříja Kyliána (Bella Figura in Stepping Stones), Matsa Eka (A Sort of in Giselle), Williama Forsythea (In the Middle in Second Detail), Hansa van Manena (Grosse Fuge, Deja vu in Black Cake). Redno sodeluje tudi s koreografi Petrom Martinsom, Christopherjem Wheeldonom, Saburo Teshigabara, Jeanom Cristopherjem Malliotom, Jacobom Godanijem, Jeanom Grand Maitretom in mnogimi drugimi.

Danes je reden gost baletnih odrom širom sveta in stalen gost televizijskih programov italijanske nacionalne televizije (RAI).


KRASINA PAVLOVA

se je rodila v Bolgariji. Izobraževala se je na baletni akademiji Johna Cranka v Stuttgartu. Po zaključenem šolanju se je leta 2003 pridružila baletu Semperoper v Dresdnu, od leta 2004 pa pleše v nemškem državnem baletu v Berlinu. Njen repertoar vključuje vloge v baletih Raya Barra (Gerda), Patricea Barta (Giselle, Hrestač, Labodje jezero), Kennetha MacMillana (Manon), Vladimira Malakhova (Bajadera, Pepelka, Beneški karneval), Georga Balanchina (Serenade), Jeroma Robbinsa (Fancy Free, The Concert), Fredericka Ashtona (Sylvia), Mauricea Béjarta (Ring um den Ring), Jiříja Kyliána (Symphony in D), Uweja Scholza (Ein Lindentraum), Johna Cranka (Onegin), Pierra Lacota (La Vivandiere), Mariusa Petipaja (Paquita) in Maura Bigonzettija (Caravaggio).


RAINER KRENSTETTER

se je rodil na Dunaju. Od leta 1992 do 1999 se je šolal na baletni akademiji Dunajske državne opere, od leta 1999 do 2000 pa na Kraljevi baletni šoli v Londonu. Leta 2000 se je pridružil baletu Dunajske državne opere, 2003 baletu državne opere Unter den Linden v Berlinu, od leta 2004 pa je solist nemškega državnega baleta v Berlinu. Poustvaril je številne vloge klasičnega, neoklasičnega in sodobnega baletnega repertoarja, med katerimi zasledimo Princa Siegfrieda v Labodjem jezeru (Rudolf Nurejev), princa Albrechta v Giselle (Jean Coralli and Jules Perrot), Princa v Hrestaču (Patrice Bart; Gyula Harangozó; Thordal Christensen), Basila v Don Kihotu (Marius Petipa; Beate Vollack), Conrada v Gusarju (Marius Petipa), Princa v Pepelki (Vladimir Malakhov), Franza v Coppelii (po Dame Ninette de Valois), Lenskega v Onjeginu (John Cranko), Carjeviča v Žar ptici (Uwe Scholz), Loga v Ring um den Ring (Maurice Béjart), Kaya v Snežni kraljici (Ray Barra), Bena v Labodjem jezeru (Patrice Bart), Plavo ptico, princa Fortuné in Pas de quatre v Trnuljčici (Rudolf Nurejev; Vladimir Malakhov; Sir Peter Wright), Erosa v Sylvii (Frederick Ashton), Gurna v La Sylphide (Peter Schaufuss) in glavne moške vloge v baletih Čajkovski (Boris Eifman), Etude (Harald Lander), Fancy Free (Jerome Robbins), Napoli (Auguste Bournonville), La Peri (Vladimir Malakhov), Caravaggio (Mauro Bigonzetti), The Creation (Uwe Scholz), Ocean and Pearls (Marius Petipa), Bruchov Koncert za violino št. 1 (Clarke Tippet), Symphony in D (Jiří Kylián), Ballet Imperial in Allegro Brillante (George Balanchine), Black Cake (Hans van Manen), Transparente (Ronald Savković), Return To A Strange Land (Jiří Kylián) ter mnoge druge.

Gostuje na Japonskem, v ZDA, Avstriji, na Madžarskem, v Italiji, na Cipru, v Grčiji, na Irskem in v Nemčiji, bil pa je redni gost baletnih ansamblov dunajske ljudske in državne opere (2006–2010), baleta iz Los Angelesa (2006–2009), irskega narodnega baleta (2007–2009) in baleta opere v Breslauu (2008–2009). Leta 2006 je sodeloval na otvoritvi salzburškega festivala.

Leta 1999 je zasedel 1. mesto na Prix de Lausanne, leta 1999 prejel posebno nagrado na Grand Prix Luxemburg, leta 1998 srebrno nagrado na mednarodnem baletnem tekmovanju v Braziliji ter leta 1997 prvo nagrado na tekmovanju ÖTR na Dunaju.


BARBARA ŠKRLJ – BLANCHE

… prvič na profesionalnih odrskih deskah v domači Sloveniji…

Barbara Škrlj - Blanche je z baletnim šolanjem začela leta 1995 v Sežani, sprva v baletnem krožku pod vodstvom Miloša Bajca, kasneje pa samostojno pri Vasiliju Solomonu in Evgenu Todorju. Šolanje je nadaljevala na akademiji (Akademie des Tanzes) v Mannheimu v Nemčiji pod vodstvom znamenite balerine Birgit Keil. Ta ji je po končani diplomi ponudila zaposlitev v baletnem ansamblu badenskega državnega gledališča (Baden Staatstheater) v Karlsruheju, kjer je leta 2010 postala solistka.

Zaslovela je predvsem z interpretacijami vlog Ane Karenine v baletu Ana Karenina Terenca Kohlerja, Cecile v Gefährliche Liebschaften Jörgena Mannesa, Modre balerine v Ballet Pathetique Jorma Uotinena, Trini v Carmen Ray Barre, Terpsihore in Polihimnija v Apolon musagète Georgea Balanchina kot tudi v njegovi Symphony in C. Plesala je Nocturnes Heinza Spoerlija, Sonate in Klavierkonzert Es-Dur Uwe Scholza, Adagio Hammerklavier, Bits and pieces ter Concertante Hansa van Manena, Kindertotenlieder Richarda Wherlocka, v Hrestaču, Božični zgodbi in Senu kresne noči Yourija Vamosa, v Giselle in Coppelii Sira Petra Wrighta ter v Labodjem jezeru in Variationes serieuses Christopherja Wheeldona.

Pri novih koreografskih kreacijah za balet badenskega državnega gledališča v Karlsruheju je med drugim sodelovala s Christianom Spuckom (Chaconne), Davidom Bombano (Tenebrae in Sacre du Printemps), Thiagom Bordinom (Voices of silence in Ein fremder Klang), Philippom Taylorjem (Strange Waters in Vivaldis Märchen), Renatom Zanello (Der Spielmann in Ars Amandi), Petrom Breuerjem (Siegfried) ter Timom Pleggejem (Momo).

Julija 2010 je v sklopu produkcije Koreografi se predstavijo ustvarila duet GoTango, ki mu je leta 2012 sledila koreografska miniatura za 12 plesalcev Hörst Du die Steine blühen?.

Z mednarodnim gala baletnim koncertom 2012 v Slovenskem narodnem gledališču Maribor, v organizaciji Društva baletnih umetnikov Slovenije in SNG Maribor, se Barbara Škrlj – Blanche prvič predstavlja domačemu občinstvu. Tako se uresničuje njena dolgoletna želja po nastopanju na slovenskih odrskih deskah, v upanju, da bomo v prihodnosti presegli tabuje in uspešne slovenske umetnike, ki ustvarjajo v tujini, večkrat pritegnili k sodelovanju z domačimi baletnimi institucijami.
DAVID SANCHEZ BÁRCENA

se je rodil v Madridu, kjer je obiskoval kraljevi plesni konservatorij Mariemma. Udeleževal pa se je tudi koreografskih delavnic pod vodstvom različnih učiteljev kot Juan Carlos Santa Maria, Mariemma in Ana Lopez. Njegovo izobraževanje so bogatili še: Paco Romero, mojster Jose Granero, Elvira Andrés, Candi Roman, Aída Gómez, Paco Morales, Yoko Taira, Eva Lopez, Jose Antonio, Güito, Haydee Caicho, Teresa Nieto, Domingo Ortega, Blanca del Rey, Beatriz Martin, Juajo Linares, Manolete.

S štirinajstimi leti je začel plesati v španski plesni skupini Carmen Cubillo ter hkrati sodeloval v Trnuljčici v kraljevem gledališču. Leta 1997 je bil imenovan za edinega prvaka skupine Antonio Gades. Leta 1998 se je pridružil novi baletni skupini Nuevo Ballet Espagnol pod vodstvom Carlosa Rodrigueza in Angela Rojasa.

V letu 1999, ko je vodstvo Ballet Nacional de España prevzela Aída Gómez, za njo pa Elvira Andrés, je odplesal mnogo vlog v različnih koreografijah: Semblanzas v koreografiji Aíde Gómez, Bolero maestra Granera in Ritmos Alberta Lorca ter vloge prvega solista v koreografiji Poeta Javierja de la Torreja. V letu 2003 poučuje v Escuela Bolera y Clásico Español ter v privatni šoli Carmen Roche.

V letih 2004 do 2012 je bil prvi plesalec skupine Antonia Marqueza. Kot strokovnjak za španski klasični ples in flamenko je leta 2004 sodeloval v operi Carmen v Trstu, leta 2005 pa posnel film z režiserjem Ramónom Salazarjem. Povabljen je bil tudi na Japonsko kot gostujoči umetnik flamenka v baletu Yoko Komatsubara.

Leta 2007 je bil gost gala večera Lucie Lacarra v gledališču Arriaga v Bilbau, leta 2009 pa je na povabilo Marte de la Vega poučeval na tečajih španskega plesa. Leta 2010 je bil kot gostujoči umetnik povabljen v gledališče Suzanne Dellal v Tel Aviv, istega leta pa je na povabilo Lucie Lacarra plesal kot umetnik španskega plesa še na gala zvezd v Teatro de Mallorca. Decembra 2010 sta s koreografom Antoniom Perezom ustanovila plesno skupino Enclave Español compañía de danza.


EVGENIJA KOŠKINA

je po rodu iz Ukrajine. Baletno šolanje je zaključila v baletni šoli narodnega gledališča v Kijevu, kjer je v akademskem mladinskem gledališču dobila prvo zaposlitev. Leta 2002 se je pridružila mariborskemu baletnemu ansamblu. Med drugim je plesala pas de trois, pas de quatre in Pas de Action v Bajaderi, Dragulje in Vilo usode v Trnuljčici, sestro in Pepelko v Pepelki, Pas de trois, Velike labode in Neveste v Labodjem jezeru ter sodelovala v projektih Edwarda Cluga Tango, Arhitektura tišine, Pret-a-porter in Gledati druge. Na 5. in 6. mednarodnem baletnem tekmovanju na Dunaju se je uvrstila v finale, na 8. tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev pa je prejela zlato plaketo. Je dobitnica strokovne nagrade Lydie Wisiakove za posebne dosežke na področju baletne umetnosti v letu 2009.


SYTZE JAN LUSKE,

nizozemski baletni plesalec, je šolanje začel na narodni baletni akademiji v Amsterdamu. Izobraževanje je nadaljeval na narodni baletni šoli v Torontu, madžarski plesni akademiji v Budimpešti ter Kraljevi baletni šoli v Londonu. Od leta 1999 do 2006 je deloval v nizozemskem državnem baletu, kjer je nastopil v vseh pomembnih vlogah klasičnega baleta, plesal pa je tudi v delih sodobnejših koreografov, kot so G. Balanchine, K. Pastor, N. Criste ... V SNG Opera in balet Maribor deluje od leta 2007, v tem času je nastopil kar v 200 predstavah baletnega, opernega in dramskega repertoarja. V solističnih vlogah je blestel kot José (Carmen), Hrestač (Hrestač), Dance Master (Pepelka), Orpheus (La Callas), Rothbart (Labodje jezero). Letos je svoj ustvarjalni opus razširil še na področje koreografije, sodeloval pa je tudi v plesnem projektu Edwarda Cluga Gledati druge.


ROSANA HRIBAR & GREGOR LUŠTEK

Rosana Hribar in Gregor Luštek sta vidna predstavnika generacije sodobnih plesalcev zgodnjih sedemdesetih let. Sodelujeta z vodilnimi avtorji sodobnih uprizoritvenih umetnosti. Kot koreografa delujeta doma in v tujini, v zadnjih letih še posebej izstopajo

serije njunega spektakularnega tarantinovskega pas de deuxa. Zanje sta prejela številne nagrade mednarodnih

koreografskih tekmovanj (v Hanovru, Ludwigshafnu, Beogradu) in domače nagrade med njimi Trdinovo nadgrado MO Novo mesto leta 2009 in Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana v letu 2011, domače občinstvo pa jima je podelilo nagrado za najboljšo predstavo na 5. bienalu slovenskega sodobnega plesa Gibanica 2011.GAUDEAMUS GALA BALETNI KONCERT
NINA NOČ – Konservatorij za glasbo in balet Maribor

Nina Noč se je rodila v Mariboru, kjer je s šestimi leti začela obiskovati nižjo baletno šolo in jo zaključila leta 2009 pod mentorstvom Helene Valerije Krieger. Pri petnajstih letih je nadaljevala šolanje na srednji baletni šoli, kjer je bila najprej dve leti učenka Nikolaja Chilnikova, od leta 2011 pa je njena profesorica Galina Čajka. Trenutno je dijakinja četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V sklopu letnih produkcij Konservatorija za glasbo in balet Maribor je leta 2011 v SNG Maribor plesala glavno vlogo Wendy v predstavi Bil sem Peter Pan koreografa Edwarda Cluga. Sodeluje tudi pri baletnih predstavah SNG Maribor in pleše v Labodjem jezeru, Giselle in Don Kihotu. Na državnem tekmovanju mladih slovenskih baletnih plesalcev je leta 2011 osvojila bronasto plaketo, v Poreču na tekmovanju ESDU pa je dvakrat prejela tretjo nagrado (v letih 2010 in 2011). V letu 2012 se je najprej uvrstila na baletno tekmovanje v Helsinkih, nato pa v juniju na mednarodnem baletnem tekmovanju Mie Čorak Slavenske v Zagrebu osvojila prvo mesto. Nina Noč je zagotovo ena najbolj perspektivnih dijakinj baleta Konservatorija za glasbo in balet Maribor.


ELENA OBALLA, KATJA ROMŠEK, TEA RUŠIN, REBEKA ŠKRJANC, ANJA JUSTIN, AJDA ŠEGULA - Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Elena Oballa (1. letnik), Katja Romšek (1. letnik), Tea Rušin (1. letnik), Rebeka Škrjanc (2. letnik), Anja Justin (4. letnik) in Ajda Šegula (4. letnik), so dijakinje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana in med seboj precej različne plesalke. Prihajajo iz šestih različnih krajev in treh držav, obiskujejo vse od zadnjega razreda osnovne šole do zadnjega letnika srednje šole, imajo različno baletno kilometrino in različne najljubše okuse sladoleda. Vse pa je očaral in začaral balet, tako da se vsaka po svoje preiskuje in išče svoj glas, svoj ton, s katerim bo morda nekoč soustvarjala resne baletne pripovedi in harmonije. Danes pa prisluhnite mladi uspavanki…


PETRA ZUPANČIČ - Maturantka Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana 2012

je plesno pot začela pri sedmih letih v plesni šoli Kazina, z jazz in step koraki. Pozneje se je vpisala v baletno šolo, kjer je letos maturirala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V okviru srednje baletne šole se je udeležila več tekmovanj in nastopov po Sloveniji in v tujini. Leta 2009 je v Rimu na tekmovanju Premio Roma prejela nagrado za najboljšo izvedbo moderne koreografije, ki jo je pripravila Tanja Pavlič. V letih 2010 in 2011 je na državnem baletnem tekmovanju prejela srebrno nagrado. V tretjem letniku srednje šole je bila povabljena v Francijo v sodobni ansambel mladih plesalcev Europa Danse, kjer je ostala pet mesecev. Leta 2011 je zastopala Slovenijo na tekmovanju Evrovizijski mladi plesalci v Oslu, kjer je zasedla drugo mesto. Istega leta se je udeležila tekmovanja Youth America Grand Prix v Parizu in prejela 3. nagrado v kategoriji sodobnega plesa ter posebno nagrado žirije. Izobraževala se je tudi v tujini, na poletni šoli skupine Nederlands Dans Theater na Nizozemskem in na raznih plesnih delavnicah v Sloveniji. Veliko pleše v koreografijah Mitje Popovskega, s katerimi je osvojila več plesnih zmag in nazivov.


PETER COOPEK – Codarts Rotterdam

se je rodil 12. 11. 1989 v Budimpešti na Madžarskem. Tu je sprva treniral show dance in na svetovnem tekmovanju leta 2004 osvojil 5. mesto. To ga je spodbudilo k odločitvi, da s šolanjem nadaljuje na šoli za ples in likovno umetnost v Győru, ki jo je obiskoval od leta 2007 do 2009. Po končanem šolanju je postal član madžarskega plesnega ansambla Art of Movement. Od leta 2010 do 2012 je nadaljeval študij na plesni akademiji ArtEZ v Arnhemu na Nizozemskem, od letos pa je študent plesne akademije Codarts v Rotterdamu. Leta 2012 se je udeležil mednarodnega baletnega seminarja v Wolfseggu v Avstriji, kjer je nastala tudi koreografija, ki jo bo predstavil v programu nocojšnjega večera.Madžarska baletna akademija

Državni baletni inštitut v Budimpešti, predhodnik madžarske plesne akademije, je bil ustanovljen zaradi potrebe po razvoju vsestranskih plesalcev, ki bi bili sposobni izvajati koreografije iz baletne literature Sovjetske zveze. Kulturne spremembe tedanjega časa so narekovale metodološko standardizirano poučevanje in izobraževanje klasičnega baleta. V več kot šestdesetih letih se je inštitut po zaslugi sistematičnega načrtovanja in profesionalnega dela izoblikoval v višješolski zavod. Leta 1971 so pričeli s poučevanjem ljudskih plesov, pred nekaj leti pa so odprli še poseben oddelek za sodobni ples. Že vse od začetka veliko pozornosti posvečajo izobraževanju baletnih pedagogov in učiteljev ljudskih ter družabnih plesov, ki jim že od leta 1975 omogočajo poglobljen študij. Od leta 2006 dalje akademija nudi več smeri študija na prvi in drugi bolonjski stopnji, kmalu pa se bo izvajal tudi doktorski študij. Bodoči koreografi in plesni teoretiki se lahko udeležijo občasnih programov, ki so namenjeni izobraževanju na področju kritike in raziskovalnega dela.


ANDRÁS RÓNAI,

rojen leta 1994, obiskuje zadnji letnik madžarske plesne akademije, kjer ga je najprej poučeval Jenő Gál, od leta 2009 dalje pa je njegov mentor György Szakály. Že vse od prvega leta šolanja redno nastopa na odrih; najprej je dobil glavno otroško vlogo v Hrestaču, ko je bil v 7. letniku, pa je nastopil kot Princ. Na poletni šoli Wolfsegg je John Bliekendaal zanj pripravil koreografijo in ga junija 2011 povabil na mednarodno gala predstavo. András je med drugim prejel podporo za dvomesečni študij na Baletni akademiji Vaganove v Sankt Peterburgu. V letošnjem letu se je udeležil nekaj mednarodnih baletnih tekmovanj; v Helsinkih in Varni se je uvrstil v finale, na tekmovanju v Istanbulu pa je prejel 2. nagrado.


NANA KOIZUMI,

rojena leta 1993, je začela plesati balet na Japonskem. Januarja 2011 se je udeležila 14. baletnega tekmovanja NBA v Tokiu, kjer jo je eden od žirantov, Imre Dózsa, tudi profesor na madžarski plesni akademiji, izbral za dobitnico štipendije, ki ji je omogočila eno leto študija v Budimpešti. Vpisala se je v predzadnji letnik akademije, kjer se je izpopolnjevala pri Nóri Szőnyi. Po poteku štipendije se je odločila ostati v Budimpešti še eno leto. Oktobra letos sta Nana Koizumi in András Rónai zaplesala pas de deux v Don Kihotu na gala večeru Mareld v Göteborgu na Švedskem.


REBECCA NEVES COSTA,

rojena leta 1993, je z baletnim šolanjem začela na madžarski plesni akademiji, kjer v letošnjem šolskem letu obiskuje zadnji letnik pod vodstvom Nóre Szőnyi. Nastopila je na številnih predstavah akademije, poleg tega pa se redno udeležuje mednarodnih mojstrskih tečajev. Leta 2011 ji je akademija omogočila udeležbo na poletni šoli v Antwerpnu v Belgiji, letos pa ji je dodelila podporo za sodelovanje na štiritedenskem baletnem seminarju Wolfsegg.


MÁTÉ GÉMESI,

rojen leta 1993, obiskuje zadnji letnik madžarske plesne akademije pod vodstvom Györgya Szakálya. Leta 2011 se je s podporo akademije udeležil baletnega seminarja Wolfsegg, kjer je John Bliekendaal zanj in za njegovega sošolca Adrienna Horányija pripravil duet Claire de Lune. Točko so uvrstili na repertoar več predstav v sezoni 2011/12. V letošnjem letu se je Máté udeležil tritedenskega seminarja v Madridu.


Baletna šola Dunajske državne opere in Theaterklasse Dunajskega državnega baleta

Baletna šola Dunajske državne opere je glavna ustanova za poučevanje baleta v Avstriji, kjer mladi plesalci pridobivajo obširno teoretično in praktično znanje na področju plesne umetnosti. Šola še posebej veliko pozornosti posveča fizičnemu in psihičnemu počutju svojih varovancev. V baletno šolo se vpisujejo učenci iz Avstrije in tujine, stari od 10 do 16 let. Poleg mladih plesalcev (starih 19–20 let), ki obiskujejo Theaterklasse, se na šoli trenutno izobražuje 110 učencev, starih od 10 do 18 let. Pomemben del šolanja je redno sodelovanje učencev na baletnih in opernih predstavah matične operne hiše in Dunajske ljudske opere (Volksoper). Baletna šola vsako leto ob koncu šolskega leta pripravi produkcijo v državni operi z odlomki iz šolskega programa. Posebej za to priložnost nastanejo tudi nove koreografije. Poleg tega učenci že tradicionalno nastopajo na otvoritvi Dunajskega opernega plesa (Opernball) in na novoletnem koncertu.

Pred nekaj leti ustanovljeni Theaterklasse, ki ga vodita Manuel Legris in Simona Noja, je nadgradnja baletne šole, kjer vzgajajo mlade baletne upe za baletni ansambel Dunajske državne opere. Glavni cilj je poskrbeti za nadaljnji razvoj nadarjenih plesalcev, ki se morajo naučiti in izkusiti, kaj pomeni biti plesalec – kar v resnici pomeni biti profesionalni plesalec. Theaterklasse, kjer svoje bogate izkušnje na mlade plesalce prenaša prof. Evelyn Téri, je odskočna deska za življenje na odru.
NATALY BRATANOVA – Theaterklasse Dunajskega državnega baleta

se je začela učiti balet na državni baletni šoli v Sofiji v Bolgariji v razredu prof. Liliane Draguleve. Od leta 2009 do 2012 se je šolala na baletni šoli Dunajske državne opere, kjer so jo poučevale Silvia Tzankova, Brigite Stadler in Karen Henry. Od septembra letos pa obiskuje Theaterklasse dunajske opere in baleta pri prof. Evelyn Téri. Je dobitnica številnih nagrad z državnih in mednarodnih baletnih tekmovanj; letos je na mednarodnem tekmovanju Varni prejela bronasto medaljo.


JAKOB FEYFERLIK –Baletna šola Dunajske državne opere

se je rodil leta 1996 na Dunaju in se pri devetih letih začel učiti balet na dunajskem konservatoriju. Po enem letu je šolanje nadaljeval na baletni šoli Dunajske državne opere, kjer letos obiskuje 8. razred. Letos poleti je prejel 3. nagrado na 4. mednarodnem baletnem tekmovanju v Pekingu in 2. nagrado na tekmovanju Premio Roma v Rimu.Organizatorji:

Društvo baletnih umetnikov Slovenije, Tomaž Rode, predsednik

SNG Maribor, Danilo Rošker, direktor

Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, Mitja Čander, programski direktor


Društvo baletnih umetnikov Slovenije se iskreno zahvaljuje vsem, ki so omogočili izvedbo večera:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost,

kulturo in šport Republike Slovenije

Danilo Rošker

direktor SNG Maribor,

Alan Kavčič

marketing SNG Maribor,

Mitja Čander

programski direktor Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture,

Vladimir Malakhov

direktor baleta Nemške državne opere Berlin,

Birgit Keil

direktorica baleta Nemške državne opere iz Karlsruhe,

Simona Noja

direktorica Baletne šole Dunajske državne opere,

Evelyn Téri

vodja Teaterklasse Dunajskega državnega baleta,

John Bliekendaal

ArtEZ Arnhem, Nizozemska,

Caroline Harder

umetniška direktorica oddelka za ples Codarts Rotterdam,

György Szakály

rektor Madžarske plesne akademije iz Budimpešte,

Schanda Beáta

umetniška direktorica Madžarske plesne akademije iz Budimpešte,

Tanja Pavlič

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana,

Helena Valeria Krieger

Konservatorij za glasbo in balet Maribor,

Anton Bogov

prvak baleta SNG Maribor za pomoč pri izbiri plesalcev,

SNG Opera in balet Ljubljanater vsem drugim, ki so kakorkoli prispevali k izvedbi večera.


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət