Ana səhifə

Filum bryophyta (muschi) clasa hepaticopsida (Hepaticae)


Yüklə 7.55 Kb.
tarix09.05.2016
ölçüsü7.55 Kb.
FILUM BRYOPHYTA (muschi)
CLASA HEPATICOPSIDA (Hepaticae)
Cuprinde numeroase specii raspandite prin locuri umede, unele traind chiar in apa.

Cuprinde mai multe ordine ordine, dintre care cel mai important este Ordinul Marchantiales cu mai multe familii, dintre care vom aminti:

Familia Marchantiaceae. Specia cea mai comuna din aceasta familie este Marchantia polymorpha, frecventa printre pietre, in locurile umede. Talul este ramificat avand rizoizi unicelulari.

Marchantia polymorpha


CLASA BRYOPSIDA (Musci)
Cuprinde aproximativ 12 000 de specii raspandite pe toata suprafata globului, in conditii foarte diferite. Aparatul vegetativ este diferentiat in tulpina si frunze si majoritatea au rizoizi pluricelulari ramificati.

Ordinul Sphagnales. Cuprinde o singura familie, Sphagnaceae.

Familia Sphagnaceae cu genul Sphagnum (muschi de turba), cu numeroase specii, importante prin contributia lor la formarea turbariilor si a turbei.

Genul Sphagnum cuprinde numeroase specii, raspandite mai ales in locurile mlastinoase din regiunile de munte. Printr-o oxidare incompleta, care duce la o carbonificare partiala, se formeaza turba, folosita drept combustibil, ingrasamant etc. Sphagnum squarrosus formeaza tufe viguroase, inalte pana la 15 cm; Sphagnum acutifolium este foarte raspandit in mlastinile de munte.

Ordinul Bryales. Tulpinile pot fi erecte, cu sporogon terminal sau repehte si sporogonul la varful ramurilor.

Familia Polytrichaceae. Cuprinde muschi de pamant pereni, cu tulpini simple, inalte pana la 30 cm.

Polytrichum commune (muschiul de pamant) este foarte raspandit prin paduri, turbarii, mai ales in regiunile de munte.

In ordinul Bryales sunt cuprinse mai multe familii cu numeroase genuri si specii tericole, corticole sau saxicole.


IMPORTANTA


Absorbind mari cantitati de apa, muschii joaca rol in micsorarea actiunii torentilor pe povarnisurile muntilor. Crescand pe stanci, impreuna cu licheni, ingroasa, prin moartea gametofitului si sporofitului lor, patura de humus, facand posibil ca pe aceste stanci sa creasca alte specii de plante.

Muschii pot fi intrebuintati ca asternut pentru vite, la umplutul saltelelor in zonele de munte,ca strat izolator termic intre geamurile serelor sau la impachetatul plantelor a caror umezeala trebuie pastrata in timpul transportului.

Sphagnum joaca un rol insemnat in formarea turbei, iar uscat si sterilizat inlocuieste cu succes vata.

Unele specii, dezvoltandu-se in mare cantitate in fanetele de la munte si ses, impiedica dezvoltarea altor plante. In acest caz muschii trebuie indepartati prin grapare.

Bibliografie

M. Ravarut

E. Turenschi


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət