Ana səhifə

Čestitamo božIĆne I novogodišnje praznike


Yüklə 3.6 Mb.
səhifə1/261
tarix09.05.2016
ölçüsü3.6 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   261

ČESTITAMO BOŽIĆNE I NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE


30. decembar 2015  • 1106 Opširnije

NOVOGODIŠNјA PORUKA
Početak 2016 godine očekujemo sa zebnjom.
Privatizacija, kojoj se SSSS svim sredstvima suprotstavlјao, ubire svoj danak, privreda Srbije nestaje. I poslednja naša preduzeća, uništena ranijim, lošim gazdovanjem, plјačkama i uništenjem kapitala, odlaze u stečaj i istoriju. A, zapošlјavala su više stotina hilјada radnika, koji su radili i stvarali bogatstvo Srbije. Odgovorni za uništenje preduzeća i privrede Srbije, odgovorni za loše privatizacije, za loše zakone i tolerisanje kriminala, još uvek nisu kažnjeni. Odgovorni su za sve lošiji standard zdravstvenih i prosvetnih radnika, zaposlenih u javnim i komunalnim preduzećima, odgovorni su za sve veće siromaštvo Srbije.
I naredna godina biće teška. Borićemo se za svako postojeće radno mesto i za otvaranje novih. Borićemo se protiv siromaštva, za redovne i zarade od kojih se može normalno živeti, za dostojanstvo svih zaposlenih u Srbiji.
Suprotstavićemo se još snažnije umanjenju prava radnika, marginalizaciji sindikata, ignorisanju dijaloga, izbegavanju kolektivnog pregovaranja..
Naša snaga je u solidarnosti i masovnosti. Zato poručujemo, među nama nema podela, jer nas one slabe. Borimo se zajedno, jedni za druge i jedni sa drugima.
Svim članovima Saveza, zaposlenima i svim građanima Srbije,

Čestitamo Božićne i Novogodišnje praznike
Savez samostalnih sindikata Srbije

SSSS I UGS:ZAŠTITI RADNIKE U RS OD STRANIH INTERESA


30. decembar 2015  • 1105 Opširnije

Povodom novog Zakona o radu u Republici Srpskoj, koji je, uprkos žestokom otporu i masovnim protestima sindikata, usvojen po hitnom postupku i bez usaglašavanja sa socijalnim partnerima, predsednici Saveza samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost“ zatražili su od predsednika Vlade Srbije da utiče na vlasti u RS kako bi radnici u tom entitetu bili zaštićeni od interesa stranih finansijskih institucija.


Dve reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji osudile su nedemokratski čin vlasti u Banjoj Luci, kao i nedopustivu primenu sile u parlamentu nad predsednicom Samostalnog sindikata Republike Srpske, I ukazale da reforme treba isključivo da budu u interesu budućnosti građana Republike Srpske.
(u prilogu: pismo premijeru Aleksandru Vučiću i ministru rada Aleksandru Vulinu)

SINDIKAT ZDRAVSTVA:
ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI


30. decembar 2015  • 1104 Opširnije

 • Vlada Republike Srbije
  Predsednik, Aleksandar Vučić

 • Državna revizorska institucija
  predsednik/generalni državni revizor, Radoslav Sretenović

 • Ministarstvo zdravlja
  Ministar, ass dr Zlatibor Lončar

 • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja
  Ministar, Aleksandar Vulin

 • Ministarstvo finansija
  Ministar, Dušan Vujović

PREDMET:ZAHTEV ZA ISPLATU JEDNOKRATNE POMOĆI

Poštovani,


Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, obraća Vam se sa zahtevom za isplatu jednokratne pomoći zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.
Nakon upućenog zahteva i urgencije za isplatu jednokratne pomoći, Ministarstvo zdravlja je uputilo dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine u kojem se dozvoljava da se iz sopstvenih sredstava-prihoda zdravstvene ustanove isplati zaposlenima najviše do iznosa od 7.000,00 dinara. Na opšte zaprepašćenje svih zaposlenih, dana 28.12.2015.godine Ministarstvo zdravlja je uputilo novi dopis svim zdravstvenim ustanovama broj 401-00-3216/2015-02 od 24.12.2015. godine (isti broj kao predhodni dopis) u kojem se direktori ustanova obaveštavaju da u skladu sa obaveštenjem Državne revizorske institucije ne preduzimaju inicijativu navedenu u predhodnom dopisu kojim se odobrava isplata jednokratne pomoći iz sopstvenih sredstava.
Nasuprot takvom mišljenju DRI, zaposlenima u delu javnog sektora odobrena je jednokratna pomoć i to: policiji (20.000,00), vojsci (10.000,00), prosveti (7.000,00), (policiji i vojsci mimo sredstava planiranih budžetom), dok su u pojedinim javnim preduzećima isplaćivane novogodišnje nagrade (20.000,00), a čak i 13. plata!
Sindikat podržava isplatu navedenih nagrada i pomoći i zahteva isto postupanje i prema zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti!
Podsećamo da se član 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2014. godinu, kao i član 17. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, ne razlikuju od člana 16. stav 2. Zakona o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu kojem je propisano da se u 2016. godini ne mogu isplaćivati zaposlenima kod korisnika budžetskih sredstava nagrade i bonusi koji prema međunarodnim kriterijumima predstavljaju nestandardne, odnosno netransparentne oblike nagrada i bonusa (isplate u jednakim mesečnim iznosima za sve zaposlene i sl.).
Na ovo ukazujemo iz razloga što je zaposlenima po dopisu upućenom u 2014. i 2015. godini iz Ministarstva zdravlja, isplaćena novogodišnja nagrada iz sopstvenih prihoda ustanova, bez ikakvih primedbi DRI ili bilo kog drugog državnog organa.
Navedeni članovi zakona se odnose na budžetska sredstva, a ne na sopstvene prihode ustanova.
Ovakvim postupanjem Državne revizorske institucije,odnosno selektivnom primenom zakona, zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti su diskriminisani, a pritom rade u teškim uslovima, spašavajući svakodnevno živote građana Republike Srbije. Smatramo da apsolutno nismo zaslužili ovakvu diskriminaciju i tumačenje zakona na štetu isključivo zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti. Insistiramo na preduzimanju mera za izmenu Zakona o budžetu i stvaranju uslova za isplatu pomoći.
Očekujemo Vaše postupanje po hitnom postupku i jednako sagledavanje zaposlenih u javnom sektoru.
Obzirom na navedeno, a kako zaposlenima u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nisu planirana sredstva za isplatu jednokratne pomoći ni u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2016. godinu, u slučaju daljeg ignorisanja opravdanog zahteva Sindikata, bićemo prinuđeni da svoja prava ostvarimo na ulici.
U Beogradu, 29.12.2015. godine
Predsednik
Dr Zoran Savić
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   261


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət