Ana səhifə

Dansk A: En supernovas fødsel a Morten Kristensen Carl Steen Pedersen


Yüklə 12.88 Kb.
tarix03.05.2016
ölçüsü12.88 Kb.

Dansk A: En supernovas fødsel 2.a Morten Kristensen

Carl Steen Pedersen

EUC Sjælland, HTX


En Supernovas fødsel

En lysende stjerne på himlen i

1572 har haft stor betydning for

fremtiden.

Af Morten Kristensen, 2.a


Tycho Brahe – en supernova

Tycho Brahe var en dansk astronom, som levede fra 1546 til 1601. Han blev født i Knudstrup Slot i det daværende, danske Skåne.


Tycho Brahe anses i dag for at være grundlæggeren af den moderne observerende astronomi. Tycho Brahe foretog under Frederik d. 2’s tid sine mange præcise observationer på øen Hven i Øresund. Under Tycho Brahes tid blev det klart, at det var nødvendigt at have præcise måleinstrumenter samt foretage nøjagtige observationer nat efter nat.
Frederik II

Den danske konge Frederik d. 2. havde som målsætning i sin regeringsperiode (1559-1588), at Danmark skulle være førende indenfor kultur og naturvidenskab (herunder astronomi). Tycho Brahe levede i særdeleshed op til disse forudsætninger, og den danske stat sørgede for, at Tycho Brahe fik de nødvendige midler til kortlægning af himmellegemernes position.


Observatorier

I året 1576 fik Tycho Brahe øen Hven som gave fra den danske stat. Han påbegyndte opførelsen af det første observatorium Uranienborg umiddelbart efter overtagelsen. Uranienborg var en kombineret bolig og et observatorium. Seks år senere stod det klart for ham, at han havde begået fejl i forbindelse med opførelsen af Uranienborg, idet det viste sig, at pladsen blev for trang. Desuden blev måleinstrumenterne påvirket af vinden. Han begyndte derfor opførelsen af et nyt observatorium, Stjerneborg. Det specielle ved dette observatorium var, at det var gravet ned i jorden, så kun kuplen stak op. På denne måde undgik man vinden som fejlkilde.


Forholdet til den danske stat forværres

Efter at Tycho Brahe gennem mange år havde foretaget sine observationer på Uranienborg på øen Hven, finansieret af den danske stat, blev situationen ændret ved Frederik d. andens død. Den nye konge, (Christian d. 4.), støttede ikke Tycho Brahes observationer og han måtte derfor fjerne alle bevillingerne til Tycho Brahe. Tycho Brahe forlod landet, og tilbragte sine sidste år i Bøhmen i Prag.


Renæssancen

Som nævnt ovenfor levede Tycho Brahe i årene 1546-1601. Han levede derfor under den tidsperiode, vi kalder renæssancen. Renæssance stammer fra det franske ord renaissance, der betyder genfødsel. Perioden er kendt for den tid i Europa, hvor middelalderens enhedskultur gik i opløsning. Naturvidenskabeligt betød renæssancen et brud med den opfattelse af fysik, som man gennem århundreder havde undervist i på alle læreanstalter. Naturvidenskabeligt var renæssancetiden ikke en genfødsel, men en nytænkning. Videnskabsmænd som Galilei, Kopernikus og også Tycho Brahes syn på Jorden og himmellegemerne gjorde op med den hidtidige opfattelse af Jorden og dens bevægelse i forhold til himmellegemerne. Længe efter Tycho Brahes død opdagede man betydningen af hans mange observationer og målinger.


Den ny og aldrig nogensinde før sete stjerne

Under Tycho Brahes sædvanlige observationer opdagede han en aften, i november måned 1572, et lysende objekt på himlen. En funklende stjerne han aldrig før i sit liv havde set. Den hidtidige og religiøse opfattelse af verden havde været, at alle stjerner var skabt ved skabelsen af verden og at ingen stjerner siden da kunne dukke op. Antallet af stjerner var fastlåst og kunne derfor ikke forøges, formindskes eller ændres i hverken størrelse, lysstyrke eller antal. Man havde den opfattelse, at himmellegemerne ville forblive uforanderlige. Derfor prøvede andre iagttagere at bortforklare hans observation med, at det, han så på himlen, var indenfor jordens atmosfære. Tycho Brahe filosoferede over denne livsanskuelse og var på ingen måde enig i dette syn på verden. Ifølge hans observation påviste Tycho Brahe med nøjagtige målinger, at der var tale om en ny stjerne. Stjernens fremkomst kunne ikke forklares men skulle blot accepteres. Senere observationer og beregninger har vist, at der var tale om en såkaldt supernova. Opdagelsen af denne stjerne førte i 1573 til udgivelsen af bogen ”De Nova Stella”.


Videnskab og tro

Som nævnt i afsnittet ovenfor, var det den gængse opfattelse, at alle stjerner var placeret på himlen ved Jordens skabelse. Tycho Brahe havde ikke dette syn på verden, og henviste til Hipparchos, der var en stor græsk astronom, som levede ca. 190 – 125 f.Kr. Hipparchos var den første videnskabsmand som lavede observationer over stjernerne og himmellegemerne, og noterede dem ned i et Stjernekatalog. Tycho Brahe var enig med Hipparchos i, at nye stjerner sagtens kunne opstå, og at skabelsen ikke havde låst stjernebilledet. Ligeledes tog Tycho Brahe afstand fra teologernes påstand om, at alting havde en religiøs forklaring.


Tycho Brahes verdenssyn

Tycho Brahes mange observationer førte også til fastlæggelsen af, at kometerne var længere væk end månen. Øvrige iagttagere mente, at kometerne var noget i jordens atmosfære. Tycho Brahe fastholdt det ptolemæiske verdensbillede, som var det mest udbredte dengang. Dette verdensbillede gjorde Jorden til universets midtpunkt, men Jorden blev også anset for at være ubevægelig. Den omdrejning himlen lavede dagligt, var for ham en virkelig omdrejning af den sfære hvor fiksstjerne var fæstet. Ud fra sine målinger kunne han også bestemme, at solen måtte bevæge sig i en bane rundt omkring jorden, da han ellers ville kunne måle, at stjernerne flyttede sig lidt hvert halve år, ellers måtte de være utrolig langt væk, når han ikke kunne måle det. Det har senere vist sig, at Tycho Brahe kunne måle, hvad der ca. svarer til ¼ lysår. Den nærmest liggende stjerne befinder sig ca. 4 lysår fra Jorden.


Tycho Brahes efterfølgende betydning

Efter Tycho Brahes død brugte hans elev, Johannes Kepler, Tycho Brahes enorme materiale til at opstille præcise love for planeternes bevægelse. Disse love er blandt andet grundlaget for Newtons opdagelser og de, i fysikken, uundværlige love, han har opstillet.


Anvendelse i dag

Indirekte har Tycho Brahes mange observationer og beregninger ført til meget af det, vi bruger i dag. Det er i dag ikke muligt at f.eks. bygge en bro eller et hus uden at anvende Newtons love.


Tycho Brahes opmålinger og placering af planeterne har i dag også betydning for geometrien, og derved matematikken.
Tycho Brahes dage

I almindelig daglig tale bruges Tycho Brahe ikke kun naturvidenskabeligt. Talemåden Tycho Brahes dage bruges om dage hvor alt går galt. Tycho Brahes dage bunder i Tycho Brahes astrologiske beregninger af 32 dage på et år som skulle være yderst uheldige. Det er dog ikke bevist, at det reelt er Tycho Brahe der har opstillet denne liste. Visse teorier går på, at listen bare er blevet tilskrevet Tycho Brahe navnet for at virke mere troværdigt.17-09-07 /


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət