Ana səhifə

Avocado (Persea americana) Avokadons historia


Yüklə 11.31 Kb.
tarix04.05.2016
ölçüsü11.31 Kb.

AVOCADO (Persea americana)


Avokadons historia

År 1519 satte Hernando Cortez, en spansk främlingslegionär, sin fot i Mexico City, som den första vita mannen. En bland många historiska händelserna den dagen var upptäckten av den mest mångsidiga frukten av den nya världen, avokadon. År 1526 skrev en historiker bland conquestadorerna följande guide i hur man kan att äta dem….

"I mitten av frukten finns en kärna som liknar en skalad kastanj. Mellan denna och skalet finns den del som man äter. Mängden av fruktkött är generös och har en pastalikande konsistens med mycket god smak"

Oviedo talar om avokado från norra Sydamerika men frukten verkar härstamma från länderna norrut, Centralamerika och Mexico. Här har Aztekerna kallat frukten för "ahuacati" och avokado trädet som nu blommar bl. a i USA växte igår i ruinerna av Aztekerna och Maya templen. Från Mexico spred sig avokadon till Peru och där till denAvokado (Persea americana)förhistoriska staden Chanchan där arkeologerna har funnit ett vatten kärl i form av en avokado, daterad omkring 900 e. Kr. Frukten upptäcks sedan i Västindien där nya sorter utvecklades. Det var på dessa tropiska öar som upptäckts-resande först stötte på avokadon. Bland dem den unge George Washington som 1751 skrev att "avokado päron" finns i mängder och är populära på Barbados.


Avokado som krukväxt.Om arterna

Avokado trädet är besläktat med laurel trädet och är frukten av den geniala Persea…ett ljust grönt träd som växer i Mexico, söderut till Columbia och Peru och norrut till Florida och Kalifornien. De avokadoträd som växer idag, Mexikanska, Väst Indiska och Guatemaliska, katalogiserades först 1653 av en spansk präst som hette Bernabe Cobo. Avokadon finns i över hundra olika varianter. Ordet Avokado tros komma från det aztekiska namnet 'ahuacati' och från försök att uttala det fonetiskt.

Odla ditt eget Avokado träd


 1. Tvätta en avokado kärna. Placera det med den större änden nedåt i ett glas med hjälp av tre tandpetare som stöd runt glaset. Änden skall vara ca. 1cm under vatten.

 2. Placera glaset på ett varmt ställe utan direkt solljus. Ett moget frö kommer att spricka så fort rötter och början på en liten stjälk kommer upp.

 3. När en stjälk växt till ca 15 cm skall den klippas ned till ca 8 cm.

 4. När rötterna är tjocka och stjälken har fått löv igen skall växten planteras i en mullrik jord. Lämna fröet halvt synligt. Använd en terrakotta kruka med diameter på ca 20 cm.

 5. Vattna din avokado rikligt men låt den torka ut något mellan vattningarna.

Avokado plantan efter 2 - 6 veckor.

Skötsel och vård

 1. Ge den frekvent vattning. Då och då skall den blötas ordentligt. Jorden skall vara fuktig men inte blöt.

 2. Ju mer solljus plantan får desto bättre.

 3. Om bladen blir gula beror det på övervattning. Låt plantan torka ut i några dagar.

 4. Om bladen blir bruna och torra i kanterna beror det på att för mycket salt har samlats i jorden. Åtgärda detta genom att låta vatten rinna genom krukan under flera minuter. Låt den rinna av ordentligt.

 5. När stjälken växt till ca 30 cm skall den skäras ned till ca. 15 cm. Detta kommer att ge möjlighet för nya skott att börja växa.

 6. Förvänta dig inte att din planta skall bära frukt även om detta i sällsynta fall kan inträffa.

 7. Avokadon är ett träd i sin naturliga miljö, din planta kan växa till tak höjd efter flera år. För att få den lummig kan du beskära den då och då. Plantera om den till en större kruka vid behov.
Informationsblad skapat av Niklas Persson 00-05-30.
Email:
niklaspersson@telia.com


Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©anasahife.org 2016
rəhbərliyinə müraciət